Prenumerera

Logga in

Nyheter

FN kräver slut på våldet i Irak

Omkring 100 människor har dödats och tusentals skadats i demonstrationerna som fortsätter att skaka Irak. – Våldet måste få ett slut, säger FN:s representant. IRAK Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter fortsatte under lördagen i huvudstaden Bagdad och i södra Irak, och ytterligare människor föll offer för våldet. Minst 99 människor har dödats och nästan 4 000 […]

Omkring 100 människor har dödats och tusentals skadats i demonstrationerna som fortsätter att skaka Irak.

– Våldet måste få ett slut, säger FN:s representant.

IRAK Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter fortsatte under lördagen i huvudstaden Bagdad och i södra Irak, och ytterligare människor föll offer för våldet. Minst 99 människor har dödats och nästan 4 000 har skadats sedan i tisdags, enligt människorättskommissionen IHCHR.

”Vi kräver ett förtydligande från Iraks regering om de som skadats av krypskytteeld i Bagdad, som fortsätter i dag”, säger kommissionen i ett uttalande.

"De representerar oss inte"

Rörelsen utgörs till stor del av unga män som protesterar mot utbredd arbetslöshet, korruption och dålig offentlig service. Irak är världens femte största oljeexportör, men omkring var fjärde yngre irakier står utanför arbetsmarknaden, enligt Världsbanken.

Demonstranterna understryker att de är partipolitiskt och religiöst obundna.Dessa män representerar oss inte. Vi vill inte längre ha partier. Vi vill inte att någon ska tala i vårt namn, säger en av dem.

Polisen stoppade en massprotest i östra Bagdad under lördagen.

Demonstranterna besköts med tårgas och skarp ammunition. Myndigheterna påstår att oidentifierade krypskyttar öppnade eld mot folkmassan, men uppgiften har inte bekräftats av en oberoende part.

Samtidigt uppger medieorganisationer som saudiska al-Arabiyya att deras kontor attackerats av maskerade män, och att anställda skadats.

FN:s representant i Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, säger att de som ligger bakom det meningslösa våldet måste hållas ansvariga.

Fem dagar med rapporterade dödsfall och skador, det måste få ett slut, säger Hennis-Plasschaert.

Sammanträde ställdes in

Utegångsförbudet i Bagdad hävdes under lördagen i samband med att parlamentet sammankallades. Talmannen Mohammad al-Halbusi sade under en presskonferens att han hoppades kunna diskutera frågor som arbetslöshet och välfärd, men sammanträdet ställdes in eftersom ett stort antal ledamöter, däribland ur den shiitiske predikanten Muqtada al-Sadrs politiska rörelse, bojkottade det.

Muqtada al-Sadr kräver att regeringen avgår och att förtida val hålls under FN:s överinseende.

Hundratals demonstranter har gripits i samband med protesterna, enligt IHCHR.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.