Prenumerera

Logga in

Nyheter

Linde hoppas på nya kärnvapensamtal i Sverige

Nordkorea avbröt kärnvapensamtalen med USA. Men utrikesminister Ann Linde (S) hoppas kunna locka tillbaka parterna till Sverige inom kort. ”Vi uppfattar att det förts konstruktiva samtal”, säger utrikesministern. NORDKOREA/USA På lördagen övergav Nordkorea förhandlingarna om landets kärnvapenprogram och robottester, som hållits på en konferensanläggning på Lidingö utanför Stockholm. Efteråt målas vitt skilda bilder av mötet […]

Nordkorea avbröt kärnvapensamtalen med USA. Men utrikesminister Ann Linde (S) hoppas kunna locka tillbaka parterna till Sverige inom kort.

”Vi uppfattar att det förts konstruktiva samtal”, säger utrikesministern.

NORDKOREA/USA På lördagen övergav Nordkorea förhandlingarna om landets kärnvapenprogram och robottester, som hållits på en konferensanläggning på Lidingö utanför Stockholm.

Efteråt målas vitt skilda bilder av mötet upp.

Nordkorea: "Kväljande förhandlingar"

Nordkoreas delegation uppger sig vara besviken på bristen på ”nya och kreativa” lösningar från Washington. En talesperson för landets utrikesdepartement säger i ett uttalande att Nordkorea inte vill delta i ”sådana kväljande förhandlingar som den här om USA inte vidtar praktiska åtgärder för att stoppa sin fientliga politik”.

USA uppger i stället att man hade ”kreativa idéer och hade bra diskussioner”.Även svenska utrikesdepartementet uppfattar mötet som konstruktivt.

”Parterna har kunnat klarlägga positioner för varandra i olika frågor på sätt som vi hoppas lagt grunden till fortsatt dialog. Situationen omfattar många svåra frågor där parterna ofta står långt ifrån varandra. Inget kan förväntas lösas ut vid ett enskilt möte”, säger utrikesminister Ann Linde i ett uttalande till TT.

Inbjudna på nytt

Utrikesministern uppmanar Nordkorea och USA att se till att dialogen inte stannar av. Länderna har bjudits in till ett nytt möte om två veckor.

”Sverige har klargjort för parterna att vi står till förfogande för nya samtal. Vi hoppas att det ska kunna ske. Dialog är enda vägen till en fredlig lösning av situationen på den koreanska halvön”, säger Ann Linde.

Vad som fick samtalen att skära ihop är oklart. Enligt Jerker Hellström, forskningsledare på enheten för säkerhetspolitik på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), har delegationerna förmodligen haft ett minimalt manöverutrymme och varit bakbundna av sina ledare i Pyonyang och Washington.

– Det är uppenbart att parterna har haft för höga förväntningar eller inte kommit med tillräckligt bra bud, säger Jerker Hellström.

Expert: Orimligt erbjudande

USA:s president Donald Trump ska ha varit beredd att erbjuda ett treårigt undantag från sanktionerna mot Nordkoreas textil- och kolexport om Kim Jong-Un börjar nedrusta, enligt uppgifter i amerikanska medier. Erbjudandet står knappast i proportion till vad diktaturen skulle vara tvungen att offra, menar FOI-forskaren:

– Om Nordkorea ska släcka ner stora delar av sitt kärnvapenprogram så är det någonting som tar tid att återuppta, medan sanktioner kan återinföras ganska omgående, säger Jerker Hellström.

USA var snabba på att nappa på Sveriges erbjudande om nya samtal och tackade ja samma kväll som förhandlingarna havererat. Något som skulle kunna tyda på att Lidingösamtalen faktiskt var konstruktiva – och att det nya mötet kan bli av, enligt Hellström.

– Från amerikanskt håll låter det som om man ganska förbehållslöst är beredda på nya förhandlingar. Man måste ha fått någon positiv signal under mötet som gör att man tycker att det är värt att fortsätta, säger Jerker Hellström.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.