Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien tar hjälp av regimens styrkor för att slå tillbaka Turkiets offensiv. Samtidigt förbereder USA ett större tillbakadragande av sina styrkor från landet. SYRIEN Den syriska regimen har börjat skicka styrkor till den turkiska gränsen för att bistå den kurdiskledda SDF-milisen att stoppa Turkiets framryckningar. Regimstyrkorna ska också hjälpa till […]
Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien tar hjälp av regimens styrkor för att slå tillbaka Turkiets offensiv.
Samtidigt förbereder USA ett större tillbakadragande av sina styrkor från landet.
SYRIEN Den syriska regimen har börjat skicka styrkor till den turkiska gränsen för att bistå den kurdiskledda SDF-milisen att stoppa Turkiets framryckningar. Regimstyrkorna ska också hjälpa till i försöken att återta de områden som den turkiska militären och deras allierade rebeller redan tagit kontroll över, enligt det kurdiska självstyret.
Överenskommelsen bereder även väg för en befrielse av orter som tidigare övertagits av Turkiet, såsom Afrin, tillägger självstyret. Turkiet tvingade bort kurdiska styrkor från Afrin i fjol genom en två månader lång militärinsats.
Alliansskifte
Samarbetet med Bashar al-Assads regim innebär ett betydande skifte i kurdernas allianser. Överenskommelsen sluts sedan man nyligen förlorade det militära skyddet från amerikanska styrkor, vars tillbakadragande från gränsområdena i förra veckan möjliggjorde den turkiska offensiven.
Det är oklart vad den syriska regimen och dess ryska allierade kommer att få i utbyte för att hjälpa kurderna. Än så länge gäller överenskommelsen enbart militära frågor, politiska spörsmål kommer att diskuteras senare, säger Badran Jia Kurd, företrädare för det kurdiska självstyret, till Reuters.
Men SDF:s befälhavare Mazloum Abdi talar om ”smärtsamma kompromisser” i en artikel på tidskriften Foreign Policys sajt.
”Vi litar inte på deras löften. I ärlighetens namn är det svårt att veta vem vi kan lita på”, skriver Mazloum Abdi.
”Men om vi måste välja mellan kompromisser och folkmord kommer vi säkerligen att välja vårt folks överlevnad”.
Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien har hittills lämnats i fred av regimen i Damaskus, som varit upptagen med att bekämpa rebeller i resten av Syrien.
Nästan alla lämnar
Mazloum Abdi beklagar även att SDF, på Washingtons begäran, tidigare gått med på att dra sig tillbaka från vissa positioner vid gränsen mot Turkiet som ett tecken på att man inte utgjorde ett hot mot Turkiet.
”Turkiet skulle inte kunna attackera oss så länge som USA:s regering stod vid sitt ord”, skriver befälhavaren, och frågar sig om USA fortfarande är att räkna som en allierad.
USA förbereder sig samtidigt på att dra tillbaka nästan samtliga av sina runt 1 000 soldater från Syrien. Beslutet fattades sedan Turkiet börjat rycka längre in i Syrien, säger USA:s försvarsminister Mark Esper.
Bred offensiv
Turkiets offensiv kommer att pågå längs med en frontlinje som sträcker sig från staden Kobane i väster till Hasaka i öster, och tre mil in i landet, säger president Recep Tayyip Erdogan. Landets militär och den allierade milisgruppen Syriens nationella armé (SNA) rapporteras nu ha tagit kontroll över staden Tal Abyad samt den viktiga motorvägen M4 i norra Syrien.
Strider tycks fortfarande pågå om staden Ras al-Ayn.
Över 130 000 människor har flytt sina hem sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv i nordöstra Syrien, medan en del anhängare till terrorrörelsen IS lyckats rymma från fångläger. FN:s samordningsorgan för nödhjälp OCHA varnar för att antalet flyktingar kan stiga till 400 000.
De flesta flyktingarna har hittills kunnat söka skydd hos släktingar eller vänner, men antalet som inte har någonstans att ta vägen ökar.Minst 60 civila har dödats på den syriska sidan om gränsen under offensiven, medan 18 civila på den turkiska sidan rapporteras ha fallit offer för kurdiska motattacker.
TT-AFP-Reuters
Fakta: Nordöstra Syrien