Prenumerera

Logga in

Nyheter

Sverige stoppar krigsmateriel till Turkiet

Sverige stoppar all export av krigsmateriel till Turkiet med omedelbar verkan. Gällande utförseltillstånd dras in. Anledningen är Turkiets militära offensiv i norra Syrien. SVERIGE Beslutet har tagits av Inspektionen för strategiska produkter (ISP). – De gällande tillstånd som fanns återkallas. Det innebär att det inte får ske någon export av krigsmateriel till Turkiet nu, säger […]

Sverige stoppar all export av krigsmateriel till Turkiet med omedelbar verkan. Gällande utförseltillstånd dras in.

Anledningen är Turkiets militära offensiv i norra Syrien.

SVERIGE Beslutet har tagits av Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

– De gällande tillstånd som fanns återkallas. Det innebär att det inte får ske någon export av krigsmateriel till Turkiet nu, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP.

Det är två gällande utförseltillstånd som återkallas. Carl Johan Wieslander kan inte avslöja vilka affärer eller hur mycket pengar det handlar om med hänvisning till sekretess, men säger att de berörda företagen har informerats. Det handlar om så kallat övrigt krigsmaterial och inte vapen eller ammunition.

Utrikesminister välkomnar

Carl Johan Wieslander tog beslutet efter de senaste dagarnas händelser.

– Det är en samlad bedömning av de omständigheter som föreligger, med uttalanden från regeringen, och riksdagen som ställer sig bakom att Sverige ska verka för ett vapenembargo inom ramen för EU. Och även EU:s uttalande som kom i går.

Utrikesminister Ann Linde (S) välkomnar beskedet från ISP.

”Detta är ett uttryck för att det svenska exportkontrollsystemet fungerar. Vid EU-medlemmarnas arbetsgruppmöte i Bryssel imorgon kommer Sverige att informera om ISP:s beslut”, säger hon i ett skriftligt uttalande för TT.

EU fördömer

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark gör också tummen upp för ISP:s beslut.

”Moderaterna tycker att detta är ett rimligt besked från ISP. Ett land som agerar på detta sätt bör inte vara mottagare av svensktillverkat materiel. Nu krävs åtgärder från omvärlden och det är viktigt att just EU kan samla sig bakom gemensamma åtgärder för att markera allvaret. Vi förutsätter att regeringen kommer ta sig an en aktiv roll i detta”, säger han i ett skriftligt uttalande.

Ann Linde fick i fredags riksdagen med sig för att i EU driva frågan om ett vapenembargo mot Turkiet. Både utrikesutskottet och EU-nämnden ställde sig bakom regeringen. När EU:s utrikesministrar på måndagen behandlade frågan blev det inget beslut om embargo, men Turkiets militära agerande i norra Syrien fördömdes och diskussionerna om vapenembargo fortsätter.

Besviken ambassadör

Turkiets ambassadör sade vid en pressträff i Stockholm på måndagen att han var besviken på Sverige som driver frågan om vapenembargo.

– Vi köper inte krigsmateriel från Sverige som används för direkt krigföring, utan bara sekundärt. Men om inte Sverige säljer vapen hittar vi ett annat land att köpa från, sade ambassadören Emre Yunt.

Sverige har ingen omfattande krigsmaterielexport till Turkiet och inga nya exportaffärer till landet har godkänts sedan april 2017. De affärer som nu stoppas har alltså beslutats innan dess. Carl Johan Wieslander förklarar att affärer inom försvarsindustrier ofta tar många år att slutföra.

– Det är inget som sker över en dag. Det är väldigt långa ledtider när det gäller försvarsaffärer.

Fakta: Export av krigsmateriel till Turkiet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.