Startsida - Nyheter

Nyheter

Expert: Taktpinnen nu i Putins händer

Det sköra eldupphöret i nordöstra Syrien har redan brutits flera gånger. Inte så förvånande, tycker bedömare – avtalet saknade ju en av konfliktens avgörande röster. – Vad som händer i Syrien dikteras inte längre av USA, utan av Ryssland, säger Bitte Hammargren. SYRIEN Bara timmar efter att ett avtal om eldupphör nåtts mellan USA och […]

Det sköra eldupphöret i nordöstra Syrien har redan brutits flera gånger.

Inte så förvånande, tycker bedömare – avtalet saknade ju en av konfliktens avgörande röster.

– Vad som händer i Syrien dikteras inte längre av USA, utan av Ryssland, säger Bitte Hammargren.

SYRIEN Bara timmar efter att ett avtal om eldupphör nåtts mellan USA och Turkiet, vittnade journalister om hur rökpelare steg mot himlen från staden Ras al-Ayn i Syrien.

I avtalet lovade Turkiet att pausa sin militära offensiv mot det syriska självstyret i nordöstra Syrien under fem dagar. I gengäld krävde president Recep Tayyip Erdogan att den kurdiska YPG-milisen drar sig tillbaka från en 32 kilometer bred zon intill den turkiska gränsen.

Både Erdogan och USA:s president Donald Trump hyllade avtalet på Twitter.

Andra höjde på ögonbrynen.

– Det är ett märkligt, asymmetriskt avtal där Erdogan får precis det han vill ha i ett tredje land, medan kurdiska stridande på marken ska ge upp allt de har kämpat för, säger Bitte Hammargren, Mellanösternexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Mycket är förändrat

Många har också ifrågasatt betydelsen av ett USA-förhandlat avtal.

Mycket har förändrats sedan Donald Trump i början av oktober beslutade att dra tillbaka sina trupper från nordöstra Syrien – och därmed överge sina forna allierade i kampen mot IS, den kurdiskdominerade SDF-alliansen.

– Trump har avhänt sig sina möjligheter att påverka utgången i Syrien. Han har räckt över taktpinnen till Putin, säger Bitte Hammargren.

Turkiets militära offensiv har kraftigt kastat om spelreglerna i nordöstra Syrien. Snuvade på sitt amerikanska beskydd har SDF-alliansen drivits i famnen på Syriens president Bashar al-Assad, och därmed också hans främsta allierade – Ryssland.

Ryska och syriska trupper har nu intagit flera städer intill den turkiska gränsen. I en symbolisk kraftmätning visar en video från staden Manbij hur ryska trupper tar över en ödelagd amerikansk militärbas, rapporterar The Guardian.

Vad detta innebär för civilbefolkningen i nordöstra Syrien återstår att se. Erdogan och president Putin ska mötas i ryska Sotji nästa vecka för att diskutera situationen i Syrien, enligt AFP.

– Vad som händer då kan vi bara spekulera om. Ryssland kommer sannolikt att hävda Syriens statssuveränitet och försöka förmå Turkiet till reträtt, men utan att rycka undan mattan för Erdogan, säger Bitte Hammargren.

Spricka i alliansen

Hon understryker att relationen mellan Ryssland och Turkiet är av högsta vikt. Den tjänar nämligen ett viktigt syfte – att driva in en kil mellan Turkiet och Nato.

Sprickan i militäralliansen visade sig tydligt redan i somras, då Turkiet – mot USA:s vilja – köpte det ryska luftvärnssystemet S-400.

– Rent strategiskt tjänar Ryssland på att Nato försvagas. Att knyta Turkiet, som är Natos länk till Mindre Asien och sydöstra Europa, till sig är av oerhört stort intresse för Putin.

Som en bonus har USA:s tillbakadragna trupper också pumpat Rysslands varumärke som en mäktig allierad i resten av Mellanöstern.

Donald Trumps agerande mot SDF-alliansen i nordöstra Syrien upplevs som nyckfullt och oberäkneligt, säger Bitte Hammargren. Det har gjort andra USA-allierade osäkra – och Ryssland är inte sent att slå mynt av ängsligheten.I dagarna har Putin besökt såväl Saudiarabien som Förenade arabemiraten. Båda två har länge haft starka band till USA.

– Allierade i Mellanöstern ser med oro hur Trump drar sig tillbaka. Det har skapats ett amerikanskt maktvakuum som fylls av nya krafter – Ryssland, Kina och Iran, säger Bitte Hammargren.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.