Den kurdiskdominerade styrkan SDF har dragit sig tillbaka från Ras al-Ain i norra Syrien. Uppgiften kommer från turkiska försvarsdepartementet och från SOHR. Reträtten är en del av det eldupphör som USA förhandlat fram. SYRIEN ”En kolonn med omkring 55 fordon körde in i Ras al-Ain och en kolonn med 86 fordon lämnade staden med riktning […]
Den kurdiskdominerade styrkan SDF har dragit sig tillbaka från Ras al-Ain i norra Syrien. Uppgiften kommer från turkiska försvarsdepartementet och från SOHR.
Reträtten är en del av det eldupphör som USA förhandlat fram.
SYRIEN ”En kolonn med omkring 55 fordon körde in i Ras al-Ain och en kolonn med 86 fordon lämnade staden med riktning Tel Tamer”, meddelade Turkiets försvarsdepartement på söndagen som också publicerade bilder på evakueringen för att stödja påståendet.
Även oppositionella Syriska människorättsobservatoriet SOHR, med bas i Storbritannien, rapporterade att SDF lämnat staden Ras al-Ain nära den turkiska gränsen.
SDF:s befälhavare Mazlum Abdi sade på lördagen att de kurdiska styrkorna skulle dra sig tillbak från en tolv mil lång remsa land i norra Syrien så fort som styrkorna tilläts lämna Ras al-Ain.
Sotjisamtal
Beskedet kom inför de samtal om eldupphöret som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands ledare Vladimir ska hålla i Sotji på tisdag. Ett huvudämne blir YPG-milisens framtid.
– Vi kommer att diskutera avlägsnandet av YPG-terroristerna från våra gränser, nämligen Manbij och Kobane, med ryssarna. Vi tror att vi kan nå en överenskommelse med dem om att samarbeta i framtiden, precis som vi har gjort tidigare, säger Mevlüt Cavusoglu, Turkiets utrikesminister, på söndagen.
Överenskommelsen om eldupphör nåddes i torsdags sedan Turkiet och dess allierade syriska rebellgrupper under åtta dygn attackerat kurdiska styrkor i nordöstra Syrien. Turkiets mål är att upprätta en ”säker zon” som ska sträcka sig 32 kilometer in på syriskt territorium för att sedan flytta dit cirka 2 miljoner av de omkring 3,6 miljoner flyktingar som finns i Turkiet. Kritiker har sagt att det egentligen handlar om en etnisk rensning.
Ryssland påverkar
Ett av Erdogans problem med att upprätta det Turkiet kallar ”säkra zonen” är att desperata kurder släppt fram syriska regeringsstyrkor till delar av området, däribland just Manbij.
Ryssland är en av de främsta politiska och militära allierade till Syriens president Bashar al-Assad och kan påverka hans hållning.
Enligt bedömare har Ryssland fått en ledande roll i nordöstra Syrien sedan president Donald Trump valt att dra bort amerikanska militärer från området, vilket möjliggjorde den turkiska offensiven.
För de kurdiskledda SDF-styrkorna – som varit USA:s främsta allierade i kampen mot terrorrörelsen IS och där YPG är ledande kraft – var Trumps plötsliga helomvändning en katastrof.
Senast tisdag
Ankara likställer YPG med den av Turkiet, USA och EU terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan och vill få bort den. Enligt eldupphöravtalet ska kurderna senast på tisdag ha lämnat området där zonen ska upprättas.
Försvarsdepartement i Ankara uppgav på söndagen att YPG brutit mot uppgörelsen och attackerat turkiska soldater i Tal Abyad i nordöstra Syrien. ”En av våra hjältemodiga kamrater dog martyrdöden och en annan skadades efter skottlossning med handeldvapen och pansarvärnsrobotar”, skrev departemenet.
Fakta: Striden om nordöstra Syrien