Svårdefinierbara organismen ”Le Blob” har varken ben eller mage, däremot 720 kön. Den har ingen hjärna men ändå slutledningsförmåga. NATUR Den är inte nyupptäckt, men Parc Zoologique och dess tillhörande naturhistoriska museum i den franska huvudstaden tycker det är dags att den fascinerande ”blobben” får sin plats i rampljuset. Enligt forskningsorganet CNRS är det första […]
Svårdefinierbara organismen ”Le Blob” har varken ben eller mage, däremot 720 kön. Den har ingen hjärna men ändå slutledningsförmåga.
NATUR Den är inte nyupptäckt, men Parc Zoologique och dess tillhörande naturhistoriska museum i den franska huvudstaden tycker det är dags att den fascinerande ”blobben” får sin plats i rampljuset. Enligt forskningsorganet CNRS är det första gången en encellig organism visas upp på zoo.
– Den har funnits här i miljoner år, men vi vet fortfarande inte riktigt vad den är. Vi vet inte om det är ett djur, om det är en svamp, eller något mittemellan, säger museichefen Bruno David till nyhetsbyrån AFP.
– Den får oss att häpna, den har ingen hjärna men kan ändå lära sig saker, förklarar David enligt Reuters.
– Och slår man ihop två ”blobbar” överför den som har lärt sig något sin kunskap till den andre.
"Nästan odödlig"
Det formella namnet är Physarum polycephalum, eller ungefär ”slem med många huvuden”. Smeknamnet ”Le Blob” kommer från 50-talsfilmen ”The Blob” med Steve McQueen, i Sverige ursprungligen kallad ”Faran från skyn”, där en liknande varelse från yttre rymden drabbar ett samhälle i Pennsylvania.
Och även Physarum polycephalum har egenskaper som ger bra utslag på monsterskalan. Den kan fördubblas i storlek varje dag, och kan vid fara gå i en slags uttorkad dvala som gör den ”nästan odödlig”, enligt Audrey Dussutour, blobb-expert på CNRS.
– Då kan man till och med lägga den i mikrovågsugnen i flera minuter, säger hon till AFP.
Upp till tio meter
Men får den vatten igen vaknar organismen, sugen på att få i sig näring och fortplanta sig, vilket den med sina många kön kan göra helt på egen hand.Rörelsemönstret har dock kanske lite lågt tempo för zoobesökare, så utställningen på Parc Zoologique är kompletterad med bland annat en uppsnabbad video som visar hur ”Le Blob” förflyttar sig.
Och även om den Physarum polycephalum som finns till beskådande nu är liten har det funnits exemplar på upp till tio meter i laboratoriemiljö.
– Blobbar av vilken storlek som helst kan skapas, såvitt känt finns ingen gräns, säger Dussutour.