Prenumerera

Logga in

Nyheter

Rapporter: Syriska flyktingar tvingas tillbaka

Turkiet har under flera månader tvingat syriska flyktingar tillbaka över gränsen in i konfliktområden, enligt människorättsgrupperna Amnesty International och Human Rights Watch. Flyktingarna vittnar om att de hotats eller lurats att skriva under dokument för att det ska se ut som att de återvänt frivilligt. SYRIEN ”Att Turkiet hävdar att flyktingar från Syrien väljer att […]

Turkiet har under flera månader tvingat syriska flyktingar tillbaka över gränsen in i konfliktområden, enligt människorättsgrupperna Amnesty International och Human Rights Watch.

Flyktingarna vittnar om att de hotats eller lurats att skriva under dokument för att det ska se ut som att de återvänt frivilligt.

SYRIEN ”Att Turkiet hävdar att flyktingar från Syrien väljer att återvända rakt in i konflikten är farligt och oärligt. Vår research visar snarare på att människor har blivit lurade eller tvingade att återvända”, säger Amnestys utredare Anna Shea i ett pressmeddelande.

Den turkiske inrikesministern Süleyman Soylu tillbakavisade i juliuppgifter om att landet deporterat syrier. Han sade samtidigt att de som vill återvända till Syrien kan få hjälp att ta sig till säkra områden.

Totalt har 315 000 människor frivilligt återvänt till det krigshärjade landet, enligt turkiska myndigheter.

”Turkiska företrädares påståenden att alla syrier som återvänder till sitt land är nöjda ekar tomma ställda inför bevis på motsatsen”, säger Gerry Simpson vid Human Rights Watch (HRW) kris- och konfliktenhet i ett pressmeddelande.

Slagits och hotats

Båda människorättsgrupperna har intervjuat flyktingar som säger att den turkiska polisen både har slagit och hotat dem för att de ska skriva på dokument där de ber om att få åka tillbaka till Syrien. Andra säger att de lurats att skriva under vad de trott varit papper som gällt helt andra saker.

HRW har pratat med 14 syrier som berättat om hur de deporterats till den oroshärjade provinsen Idlib, där strider pågår mellan regeringsstyrkor och rebeller. Två av dem har sedan dess lyckats fly tillbaka till Turkiet. Amnesty uppger att man dokumenterat 20 verifierade fall av tvångsmässiga återsändanden.

Uppskattningsvis hundratals

Flyktingarna vittnar om att de deporterats i bussar som varit fulla med andra människor som också tyckts ha körts iväg mot sin vilja – varför båda människorättsgrupperna uppskattar att hundratals människor skickats tillbaka med tvång de senaste månaderna.

”Turkiet ska absolut ha ett erkännande för att landet har huserat över 3,6 miljoner kvinnor, män och barn från Syrien i över åtta år, men de kan inte använda den här generositeten som en förevändning för att strunta i internationell och nationell rätt genom att tvinga människor tillbaka in i en pågående konfliktzon”, säger Amnestys Anna Shea, som arbetar med flyktingars och migranters rättigheter.

Enligt internationell rätt är det inte tillåtet att skicka tillbaka människor till områden där det finns risk för att de utsätts för fara.

Inlett offensiv

Rapporterna kommer samtidigt som Turkiet planerar att skicka tillbaka runt två miljoner syrier till den så kallade ”säkra zon” landet vill upprätta i nordöstra Syrien. Turkiska styrkor inledde tidigare i oktober en offensiv för att driva bort kurdiskdominerade styrkor från gränsområdena.

Insatsen har tvingat närmare 200 000 människor på flykt, enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp Ocha, och flera civila rapporteras ha dödats i striderna.

Häromdagen slöt Ryssland och Turkiet ett avtal om en paus av den turkiska offensiven i utbyte mot att den kurdiska YPG-milisen drar tillbaka sina trupper och vapen från hela gränsregionen mellan Syrien och Turkiet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.