Prenumerera

Logga in

Nyheter

Klimatmötet i Chile ställs in på grund av oro

Chile kommer inte stå värd för klimatkonferensen COP25 eller Apec-mötet, med anledning av oroligheterna i landet meddelar president Sebastián Piñera. CHILE Beskedet kommer sedan demonstranter beslutat att försöka återupprepa förra veckans miljonuppslutning på gatorna för att protestera mot Sebastián Piñeras politik. Apec-mötet skulle ha hållits 16-17 november och COP25 mellan den 2 och den 13 […]

Chile kommer inte stå värd för klimatkonferensen COP25 eller Apec-mötet, med anledning av oroligheterna i landet meddelar president Sebastián Piñera.

CHILE Beskedet kommer sedan demonstranter beslutat att försöka återupprepa förra veckans miljonuppslutning på gatorna för att protestera mot Sebastián Piñeras politik.

Apec-mötet skulle ha hållits 16-17 november och COP25 mellan den 2 och den 13 december.

– Det har varit ett mycket svårt beslut, som orsakar stor smärta, för mötena är mycket viktiga, säger presidenten när han förkunnar beslutet.

Beskedet kom som en överraskning. FN började omedelbart att leta efter en ny plats för COP25-mötet.

Tysklands statssekreterare i miljöfrågor, Jochen Flasbarth, har tagit kontakt med Polen, som för närvarande är ordförandeland i COP.

– Det är för tidigt att säga hur vi löser detta, säger talespersonen för Polens miljödepartement.

Bonn möjlig värd

Enligt FN-organet UNFCCC, ramorganet för konferensen, står det i statuterna att möte ska hållas i Bonn där UNFCCC:s sekretariat ligger om inget land erbjuder sig att vara värd.

Förenta nationernas klimatkonferens COP25 är det årliga mötet mellan parterna i FN:s ramkonvention om klimatförändring. Konferensen är den 25 i ordningen. Den skulle ursprungligen ha hållits i Brasilien, men president Jair Bolsonaro meddelade 2018 att man tackade nej till värdskapet på grund av Brasiiens ansträngda ekonomi.

Apec (Asien-Stillahavsregionens ekonomiska samarbete) är ett forum för länder och aktörer i Stillahavsregionen, där ekonomi, handel och utvecklingsarbete diskuteras.

Beskedet från president Piñera kom sedan protesterna i landet åter ökat i styrka.

Eftergifter

Omkring 7 000 personer har gripits i samband med protesterna. Chile har tidigare även infört undantagstillstånd och nattliga utegångsförbud i flera städer.

Startskottet för oktobers protestvåg var ilska över att biljettpriset i kollektivtrafiken höjdes. Den utvecklades till att omfatta en rad ekonomiska och politiska krav i Chile där de ekonomiska klyftorna är stora.I hopp om att mildra kritiken har Piñera lovat att minska kostnader inom sjukvården och att höja minimilönen och pensionen. Han har också bytt ut flera ministrar i regeringen, bland dem både finansministern och inrikesministern.

Trots det har protesterna fortsatt med krav på presidentens avgång.

Fakta: Protesterna i Chile

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.