Människorättsaktivisten Olena Shevchenko attackerades i fredags i Ukrainas huvudstad Kiev av två personer som misshandlade henne liksom skrek homofobiska slagord. Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders uppmanar polisen att utreda fallet som en hatattack. UKRAINA –Det är viktigt att attacken utreds omgående. Med tanke på Olenas arbete och de homofobiska tillmälen som skreks under attacken uppmanar vi […]
Människorättsaktivisten Olena Shevchenko attackerades i fredags i Ukrainas huvudstad Kiev av två personer som misshandlade henne liksom skrek homofobiska slagord. Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders uppmanar polisen att utreda fallet som en hatattack.
UKRAINA –Det är viktigt att attacken utreds omgående. Med tanke på Olenas arbete och de homofobiska tillmälen som skreks under attacken uppmanar vi polisen att utreda fallet som ett hatbrott, säger Marcin de Kaminski, programchef på Civil Rights Defenders (CRD) på organisationens hemsida.
Olena Shevchenko jobbar med hbtqi-rättigheter och leder organisationen Insight som hon grundade 2008 i Ukraina, och har tidigare utsatts för hot och trakasserier. I samband med internationella kvinnodagen den 8 mars 2018 attackerades en kvinnodemonstration med slag och pepparspray av ett par hundra högerextremister.
Shevchenko var en av arrangörerna till demonstrationen och hade just avslutat ett tal när polis kom fram till henne för att gripa henne. Trots attacken var det Shevchenko som anklagades för att ha stört den allmänna ordningen. Hon konfronterades senare av högerextrema även inne domstolsbyggnaden och tvingades gömma sig tillsammans med sin advokat.
– Olena och hennes kollegor på Insight är uttalade och viktiga röster för mänskliga rättigheter i Ukraina. På grund av sitt arbete har de utsatts vid ett flertal tillfällen under de senaste åren. Vi är väldigt oroliga över deras säkerhet och uppmanar polisen att hitta förövarna och ställa dem inför rätta, säger Marcin de Kaminski.
Olena Shevchenko deltog på Biblioteksmässan i Göteborg förra året och berättade då för Amnesty Press om såväl framgångar som om en oroande utveckling i Ukraina. Till framgångarna hör att Insight lyckats få igenom krav på att transpersoner inte ska tvingas sterilisera sig för att ändra juridiskt kön.
För fyra år sedan förbjöds också diskriminering av hbtq-personer i arbetslivet. Samtidigt har attackerna mot kvinnors och hbtq-personers organisering ökat i landet.
– Jag upplever att ultrahögern och de konservativa krafterna känner stöd från staten. Det legitimerar våldet, i bred mening, både fysiskt och psykiskt våld, sade Shevchenko till Amnesty Press förra året.
– Vi försöker trycka på för att förändra lagstiftningen, men staten är ovillig att erkänna den här typen av brott just nu. De vill inte skriva in något som har med sexualitet eller könsidentitet i lagen.