Prenumerera

Logga in

Nyheter

Brandchefer efterlyser politisk handling

Flera tidigare brandchefer kritiserar Australiens regering för att inte adressera klimatförändringna i samband med de omfattande skogsbränderna som härjar i landet. De menar att skogsbränderna har blivit allt allvarligare och mer omfattande och efterlyser politisk handling. Varmare väder och starka vindar i veckan riskera att förvärra läget ytterligare. AUSTRALIEN De tidigare brandcheferna från New South […]

Flera tidigare brandchefer kritiserar Australiens regering för att inte adressera klimatförändringna i samband med de omfattande skogsbränderna som härjar i landet. De menar att skogsbränderna har blivit allt allvarligare och mer omfattande och efterlyser politisk handling. Varmare väder och starka vindar i veckan riskera att förvärra läget ytterligare.

AUSTRALIEN De tidigare brandcheferna från New South Wales, Queensland, Victoria och Tasmanien menar att regeringens passivitet försätter människor i fara.

– Bara en grads temperaturhöjning har inneburit att extremerna är mycket mer extrema och det försätter liv i fara, inklusive brandmäns liv. Klimatförändringar har överladdat problemet med skogsbränder, säger Greg Mullins, tidigare brandchef för New South Wales, rapporterar The Guardian.

Fyra personer har hittills dött i skogsbränder i år, hundratals koalabjörnar har också dött och koalor kan komma att listas som en utrotningshotad art. Skogsbränderna och torkan i landet beskrivs som de värsta på årtionden och nu råder också vattenbrist i staden Sydney.

Skogsbränder är vanligt vid den här årstiden i Australien men började ovanligt tidigt den här säsongen. I förra veckan rasade hundra olika bränder i New South Wales och Queensland, 1 300 brandmän jobbar med att bekämpa elden, stora markområden har förstörts och bränderna riskerar att förvärras i veckan då vädret ska bli varmare och vindarna väntas bli kraftigare.Enligt Greg Mullins har brandchefer i landet försökt uppmärksamma premiärminister Scott Morrison sedan i våras på att en kris var på väg, men att de inte tillåtits delta i diskussioner.

– Den här regeringen gillar helt enkelt inte att tala om klimatförändringar. Vi skulle vilja att dörrarna är öppna för de nuvarande cheferna, och att de tillåts nämna ordet ”klimatförändring”. Det får de inte i nuläget, säger han.

Greg Mullins ska ha ett möte i december med David Littleproud, minister för naturkatastrofer och krishantering, men han menar att det kommer alldeles för sent och att om insatser hade satts in i april hade det haft större effekt.

Mullins menar att regeringen nu måste anta åtgärder för att minska Australiens utsläpp som har gått upp, och menar att regeringen gömmer sig bakom låga åtaganden på tidigare klimatkonferenser för att komma fram till relativt goda siffror:

– Moder natur låter sig inte luras av skum bokföring, hon ser bara hur koldioxidutsläppen ökar.

Riskerna för att ett ändrat klimat skulle förvärra skogsbränderna har varit kända i decennier. Tom Beer började som meteorolog i mitten av 1980-talet, på uppdrag av sin chef Graeme Pearlman, granska vad växthuseffekten skulle ha för påverkan på skogsbränder:

– Det verkar uppenbart men det vi kom fram till var att korrelationen inte var temperatur och bränder utan den relativa fuktigheten och bränder.Temperaturen stiger, det blir torrare och då blir det fler bränder, säger Beer om sin undersökning i en intervju med The Guardian.

Både Beer och Pearlman frågar sig varför deras forskning inte ledde till mer handling och Pearlman pekar på fossilindustrins lobbyarbete:

– Jag lägger den mesta skulden för detta på lobbyarbetet. Det lobbyarbetet har varit extremt mäktigt i ett land som drivs av en sektor med tillgångar som inkluderar uran, kol och gas.

– Det finns ett stort motstånd mot att tygla den delen av vår ekonomi med ett mer strategiskt perspektiv.  

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.