Nyheter

Protestvåg sveper över Iran

Omfattande protester har svept över Iran sedan bränslepriset kraftigt höjdes i fredags. Förutom i huvudstaden Teheran har demonstrationer skett i ett stort antal iranska städer.  Protesterna har mestadels varit fredliga, men flera personer uppges ha dödats och byggnader har satts i brand. Rapporter på sociala medier visar även att bilder på Irans högsta ledare har bränts.

IRAN Demonstrationerna gick under söndagen in på sin tredje dag, och nya protester skedde då i Teheran, Shiraz, Tabriz och Isfahan bland annat. Det var en kraftig höjning av bensinpriset i fredags, liksom en ny ransonering av bensin, som utlöste protesterna i ett Iran där stora delar av befolkningen lever under svåra ekonomiska förhållanden, där korruptionen är utbredd och där landet drabbats hårt av USA:s sanktioner, framför allt i relation till oljeexporten.

Höjningen av bensinpriset har motiverats med att pengarna behövs för att hjälpa fattiga i landet. Bensinpriset har också varit lågt, men i och med att vanliga iraniers köpkraft är svag får prishöjningen allvarliga konsekvenser.

Dessutom finns det risk för ökad inflation och ytterligare prishöjningar på livsmedel och basvaror. Även 2017 bröt protester ut i samband med höjning av bensinpriserna, protester som då var de mest omfattande sedan protesterna i samband med valet 2009.

Den iranska regimen har bland annat svarat på protesterna med att stänga ner internet vilket försvårar bevakningen av händelseförloppet i landet.

Netblocks som granskar störningar och stängningar av nätet skrev på Twitter på måndagen att stängningen är i det närmaste total ”förbindelserna med omvärlden ligger på bara 5 procent av de normala nivåerna” och fortsätter: ”restriktionerna innebär ett direkt hot för iraniers säkerhet och välmående”.

Enligt BBC har Irans högsta ledare Ali Khamenei uttryckt stöd för höjningen av bensinpriset och anklagat ”huliganer och kontrarevolutionärer” för att ligga bakom de delar av protesterna som tagit sig våldsamma uttryck: ”Kontrarevolutionen och Irans fiender har alltid stött sabotage och brott mot säkerheten och fortsätter att göra detta”, sade han enligt iransk stats-tv, rapporterar BBC.

Flera personer har dött, hur många är oklart. Flera utländska medier uppger dödssiffran till tre eller fyra, varav en polis. Men nyhetssajten Iranwire uppger att tio personer, inklusive en 12-årig pojke, har rapporterats döda. Iranwire uppger också att tusen personer har gripits hittills och att omkring hundra banker attackerats.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.