Nyheter

Rasism i Tories och Labour uppmärksammas på nytt

Med mindre än en månad kvar till det brittiska nyvalet står rasism inom såväl Tories som Labour i fokus. I veckan avslöjades att 25 konservativa lokalpolitiker postat islamofobiskt material på sociala medier. Samtidigt har ett öppet brev publicerats av kända Laboursupportrar som anser att de inte kan rösta på Labour på grund av antisemitism inom partiet.

STORBRITANNIEN Det var i tisdags i förra veckan som tidningen The Guardian avslöjade att sammanlagt 25 lokalpolitiker, tidigare och nuvarande, för Tories publicerat islamofobiskt material på sociala medier som Facebook och Twitter. Politikerna har bland annat postat uppmaningar till att förbjuda moskéer, utmålat muslimer som en ”inre fiende”, samt kallat muslimer för ”barbarer”.

När partiet konfronterades med uppgifterna stängdes de femton lokalpolitikerna som fortfarande har uppdrag av i väntan på utredning. Avslöjandet är inte unikt. I september stängdes flera partimedlemmar av för att ha delat eller gillat antimuslimska budskap på sociala medier i ett avslöjande av BBC.

I torsdags avgick dessutom Kyle Pedley från sitt lokaluppdrag för partiet i Stourbridge utanför Birmingham i protest mot islamofobi inom partiet. I en intervju med BBC uppger han bland annat att muslimer som intervjuats för politiska uppdrag fått detaljerade frågor kring hur ofta de ber eller hur många gånger per år de går till moskén.

Det konservativa partiet har länge haft problem med islamofobi. Kritiker som Sayeeda Warsi – den första muslimska kvinnan i en brittisk regering och som i dag sitter i överhuset för partiet – har länge varit kritisk till hur partiet hanterar den interna islamofobin. Hon kräver sedan flera år tillbaka en oberoende utredning och en sådan såg ut att vara på väg att bli av.

Sayeeda Warsi – den första muslimska kvinnan i en brittisk regering. Foto: UK in Holy See/Flickr

Men för en dryg vecka sedan meddelade premiärminister Boris Johnson att han inte tänkte tillsätta den utredning kring islamofobi inom partiet som han ställt sig positiv till i samband med en partiledardebatt i somras. Istället ska en ”allmän utredning kring fördomar” genomföras.

Warsi menar att detta visar att islamofobi fortfarande inte tas på allvar av Johnson. Johnson har själv kritiserats hårt för sin retorik, bland annat för att han i en krönika förra året liknade  muslimska kvinnor i niqab och burqa med brevlådor eller bankrånare. Veckorna efter hans krönika ökade hatbrotten mot muslimer, enligt den antirasistiska gruppen Tell Mama.

– Jag tror att klimatet som skapats i det här landet på grund av den konservativa ledningen är fientligt för brittiska muslimer, sade hon nyligen i en intervju med Channel 4.

I våras vägrade den konservativa regeringen att gå med på att anta en definition av islamofobi som tagits fram av en partiöverskridande arbetsgrupp i parlamentet 2018. Definitionen antogs av Labourpartiet och Liberaldemokraterna men regeringen menade att definitionen behövde ses över. Warsi sade i en intervju i The Guardians podcast Today in Focus i april i år att hon ”tog sig för pannan” när hon hörde detta. Hon pekar bland annat på att Tories kritiserat Labour för att partiet dröjde med att anta en definition av antisemitism framtagen av Den internationella alliansen till minne av förintelsen (IHRA).

– Jag menar, har vi inte lärt oss någonting från de senaste två åren, där den brittiska judiska gruppen tillsammans med akademiker och experter kom till Labourpartiet och sade: ”Det här är den definition vi skulle vilja att ni använder.” Och någon från Labourpartiet svarar, tack men vi kommer använda vår egen version av den. Och vi kritiserade dem med rätta för det, säger hon i intervjun och fortsätter:

– Men är ni nu på väg att göra exakt detsamma? Ta en definition som har tagit nästan ett år att komma fram till, som har stöd av mer än 80 akademiker som är experter på området, som har stöd av över 800 organisationer och institutioner, som har antagits av nästan alla muslimska parlamentsledamöter, som har antagits av Labourpartiet, Liberaldemokraterna, borgmästare och ett stort stöd av muslimska britter och nu ska ni bara säga, tack för det men vi tror att vi vet bättre.

Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn menade att IHRA:s definition av antisemitism kunde riskera möjligheten att kritisera Israels ockupation av palestinierna, men partiet antog efter en strid definitionen för ett drygt år sedan. Labour har länge haft problem i att hantera antisemitism inom partiet, något som har fått flera långvariga medlemmar att lämna Labour. En av dessa är Louise Ellman som varit parlamentsledamot för Labour sedan i slutet på 1990-talet.

För en månad sedan lämnade hon, som själv är judinna, partiet och skrev då i ett öppet brev att antisemitismen har ökat kraftigt under Jeremy Corbyns tid som partiledare och att judiska medlemmar trakasserats, liksom jagats ut från partiet.

”Antisemiter har känt sig hemma och vidriga konspirationsteorier har propagerats. Ett parti som tillåter anti-judisk rasism att florera”, säger hon och skriver vidare att judar inte längre kan känna sig trygga i partiet.

I förra veckan uppmärksammades problemen på nytt när flera kända personligheter som författarna John le Carré och Antony Beevor liksom skådespelaren Joanna Lumley bland andra i ett öppet brev i The Guardian skrev att de inte kommer rösta på Labour i år. ”Under Jeremy Corbyns ledarskap har Labour formellt utretts av Equality and Human Rights Commission för institutionell rasism mot judar. Två judiska parlamentsledamöter har trakasserats ut ur partiet. Corbyn har en lång historia av att hylla antisemiter som kamrater”, skriver de bland annat i brevet.

Equality and Human Rights Commission är ett offentligt organ som i maj i år inledde en utredning av antisemitism i Labour. Utredningen pågår fortfarande och väntas bli klar under 2020. 

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.