Arbetare vid en fabrik i Filippinerna kämpar mot både farlig arbetsmiljö och antifacklig verksamhet från företaget Pepmaco. Filippinska fackföreningar anslutna till det globala facket Industriall fördömer företagets ledning och manar till respekt för grundläggande fackliga rättigheter. Arbetare vid Pepmaco i Filippinerna började organisera sig fackligt under 2018. När 36 arbetare fick sparken och ytterligare 200 […]
Arbetare vid en fabrik i Filippinerna kämpar mot både farlig arbetsmiljö och antifacklig verksamhet från företaget Pepmaco. Filippinska fackföreningar anslutna till det globala facket Industriall fördömer företagets ledning och manar till respekt för grundläggande fackliga rättigheter.
Arbetare vid Pepmaco i Filippinerna började organisera sig fackligt under 2018. När 36 arbetare fick sparken och ytterligare 200 riskerade att bli av med sina jobb formaliserade de sitt fack genom att registrera det i början av året. Företagets motdrag blev att göra sig av med många av de fackligt aktiva:
– Arbetsgivaren svarade med att avskeda viktiga fackliga ledare, och ytterligare 148 personer fick sparken när de vägrade att jobba övertid, säger Julius Carandang, från Metal Workers Alliance of the Philippines (MWAP) som är anslutna till Industriall.
Sedan dess har de försökt få till stånd tryggare anställningsvillkor liksom bättre arbetsmiljö och att bättre säkerhetsåtgärder ska erbjudas arbetare som jobbar med farliga kemikalier då många har drabbats av hudskador:
– Hudskadorna är väldigt allvarliga och företaget måste vidta omedelbara åtgärder för att skydda alla arbetares säkerhet på fabriken, säger Industrialls Annie Adviento på fackets hemsida och uppmanar landets myndigheter att göra tillsynsärenden på fabriken.
Konflikterna har fortsatt under året. Flera arbetare misshandlades i juni då de var ute i strejk. Arbetarna anklagar företaget för att ha lejt männen som utförde attacken, som var så våldsam att tolv arbetare tvingades uppsöka sjukvård.
Många av arbetarna vid Pepmaco är anställda på korttidskontrakt och anställs inte direkt av fabriken utan genom bemanningsföretag, ett tillvägagångssätt som är utbrett på Filippinerna och som försämrar arbetarnas villkor. Därför arbetar de Industriall-anslutna facken i Filippinerna på att få igenom ett lagförslag som förbjuder den typen av anställningsformer, skriver Industriall.