Vildar, barbarer, terrorister. Regeringstrogna kinesiska medier skräder inte orden i sin rapportering om demonstranterna i Hongkongs proteströrelse.Målet är att avskräcka från liknande regimkritiska resningar utanför Hongkong, enligt en Kinaexpert. Den snart sex månader långa protestvågen i Hongkong är sedan länge en världsnyhet. Och i medier i till exempel USA och Storbritannien är det inte sällan […]
Vildar, barbarer, terrorister. Regeringstrogna kinesiska medier skräder inte orden i sin rapportering om demonstranterna i Hongkongs proteströrelse.
Målet är att avskräcka från liknande regimkritiska resningar utanför Hongkong, enligt en Kinaexpert.
Den snart sex månader långa protestvågen i Hongkong är sedan länge en världsnyhet. Och i medier i till exempel USA och Storbritannien är det inte sällan Hongkongbornas frihetskamp och krav på utredningar om polisvåld som får mest uppmärksamhet.
Men den som läser kinesiska medier, som kontrolleras hårt av landets kommunistparti, får en helt annan bild. ”Den grymhet och vansinne som upprorsmakarna visar upp är ett tecken på deras rubbade blodtörst”, skrev den engelskspråkiga tidningen China Daily förra veckan.
Våldsamt skådespel
Medan demonstranterna själva och stora delar av omvärlden ser deras protester som ett uttryck för frihet och demokrati ser statskontrollerade medier raka motsatsen.
”Våldet i Hongkong har blivit en manifestation för en extrem kamp mot demokrati, frihet och mänskliga rättigheter”, enligt Folkets dagblad, Pekingregimens språkrör.
I samma tidning beskrivs hur proteströrelsen är ett våldsamt skådespel, regisserat av västmakter, vars syfte är att beröva Peking kontrollen över Hongkong. Det beskrivs som en revolution likt de folkliga resningarna under den arabiska våren för snart nio år sedan.
Militärt ingripande?
För att avskräcka läsarna från det scenariot lyfts baksidorna av arabvärldens stora uppror upp: inbördeskrig och kaos.
– Det största orosmomentet för den kinesiska regeringen var länge möjligheten att protesterna skulle spridas. När det inte längre var möjligt att tysta ned vad som hände i Hongkong ändrade man strategi och demoniserade proteströrelsen i stället. Den började beskrivas som en separatistisk rörelse styrd av fientliga utländska krafter, säger Michel Bonnin, Kinaexpert och forskare vid ett universitet i Paris, till AFP.
Frågan är hur långt regeringen i Peking är beredd att gå för att förhindra revolutionen. Ett militärt ingripande är i vilket fall inte uteslutet om man får tro tidningen The Global Times.
”Det är bara en kort bilfärd från platsen där upprorsmakarna orsakar förödelse till närmaste polisstation i Shenzhen och ännu närmare till Folkets befrielsearmé i Hongkong”, skriver tidningen.