Prenumerera

Logga in

Nyheter

Iraks regering kliver ner efter protester

Det irakiska parlamentet har godkänt avskedsansökan från Iraks pressade regering, efter två månader av protester som skördat över 420 människors liv. Bland de avgående ministrarna finns försvarsministern Najah al-Shammari, som utreds för flera brott i Sverige. IRAK Det var i fredags som premiärminister Adil Abd al-Mahdi slutligen lovade att lämna in sin avskedsansökan. Dagen före […]

Det irakiska parlamentet har godkänt avskedsansökan från Iraks pressade regering, efter två månader av protester som skördat över 420 människors liv. Bland de avgående ministrarna finns försvarsministern Najah al-Shammari, som utreds för flera brott i Sverige.

IRAK Det var i fredags som premiärminister Adil Abd al-Mahdi slutligen lovade att lämna in sin avskedsansökan. Dagen före hade över 40 människor dödats i oroligheter på olika håll i landet, i den blodigaste dagen hittills under protesterna.

När de irakiska shiamuslimernas andlige ledare dessutom uppmanade parlamentet att ompröva sitt stöd för regeringen böjde sig premiärministern för trycket. Storayatollan Ali al-Sistani uttalar sig sällan så direkt i politiska frågar och hans tv-sända predikan satte snabbt bollen i rullning.

Inom kort hade flera politiska fraktioner antytt att de skulle dra tillbaka sitt stöd för regeringen.

Och det dröjde bara några minuter från att söndagens parlamentssammanträde inletts till att ledamöterna godkänt Adil Abd al-Mahdi avgång. Hans regering får rollen av expeditionsministär fram tills att ett nytt styre finns på plats.

Utreds i Sverige

Den avgående försvarsministern Najah al-Shammari – som tidigare bott i Sverige och är svensk medborgare – utreds i Sverige för brott mot mänskligheten. En förundersökning om både bidragsbrott och brott mot folkbokföringslagen pågår också mot ministern.

Talmannen i Iraks parlament uppger att han nu kommer att be president Barham Salih att utse en ny premiärminister.

Protesterna, som pågått sedan den 1 oktober, har bland annat riktat sig mot arbetslöshet, korruption och en dåligt skött offentlig sektor.

Trots Iraks stora oljefyndigheter lever en femtedel av landets invånare i fattigdom och ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast vid 25 procent, enligt Världsbankens siffror.

Demonstranterna har också riktat udden mot grannlandet Iran, som anklagas för att utöva ett stort politiskt, ekonomiskt och militärt inflytande i landet.

Mosul ansluter sig

Protesterna bröt ut i Bagdad och har främst rasat i de shiitiskdominerade södra delarna av landet. Men de har också spridit sig till Mosul, där de flesta är sunnimuslimer, i norra Irak. Hundratals studenter har deltagit i minnesmarsch för de som dödats i oroligheterna.

– Det är det minsta Mosul kan göra för martyrerna i Dhi Qar och Najaf, säger tandläkarstudenten Zahraa Ahmed, syftande på de två provinser i söder där de flest människor dödats.

– Demonstranterna kräver sina grundläggande rättigheter så regeringen borde ha tillmötesgått dem från början.

Första dödsdomen

Tidigare har sunnidominerade områden hållit sig från att protestera, bland annat av rädsla för att opposition mot regeringen skulle ge dem stämplar som terrorister eller anhängare till den tidigare diktatorn Saddam Hussein.

Mosul var under tre år hjärtat i terrorrörelsen IS självutnämnda ”kalifat” och stora delar av staden ligger fortfarande i ruiner.

På söndagen dömdes en polisman till döden för att ha dödat demonstranter, i den första sådana domen under två månaders protester. Mannen döms till hängning och ytterligare en polis till sju års fängelse för deras roll i händelser den 2 november då sju demonstranter dödades i staden al-Kut.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.