Prenumerera

Logga in

Nyheter

Misogyna lagar avvecklas i Sudan

Sudans styrande råd antog i torsdags en lag som syftar till att avveckla den tidigare regimens strukturer. Bland annat ska den tidigare diktatorn Omar al-Bashirs parti, National Congress Party, upplösas. Samtidigt hävdes en ordningslag som reglerat kvinnors klädsel och uppförande. SUDAN Kvinnorättaktivister i Sudan firade i förra veckan att lagen som förbjudit kvinnor att bland […]

Sudans styrande råd antog i torsdags en lag som syftar till att avveckla den tidigare regimens strukturer. Bland annat ska den tidigare diktatorn Omar al-Bashirs parti, National Congress Party, upplösas. Samtidigt hävdes en ordningslag som reglerat kvinnors klädsel och uppförande.

SUDAN Kvinnorättaktivister i Sudan firade i förra veckan att lagen som förbjudit kvinnor att bland annat bära byxor nu hävts. Ordningslagen som förbjöd ”oanständiga och omoraliska handlingar” riktades framför allt mot kvinnor, med straff på upp till 40 piskrapp.

2009 greps den sudanesiska journalisten Lubna Hussein tillsammans med flera andra kvinnor för att de burit byxor, något som ledde till internationell fokus på den misogyna lagstiftningen.

Aisha Musa som sitter i Sudans nya styrande råd, som bildades i augusti som en kompromisslösning mellan militär och civila krafter, pekar på att den tidigare regimen fokuserade på kvinnors klädsel men nekade dem utbildning och hälso- och sjukvård:

– Det är på tiden att denna korruption upphör, att den här behandlingen av Sudans kvinnor får ett stopp, säger hon till BBC.

Musa är en av två kvinnor i det styrande rådet som består av sex civila personer och fem militärer, och som ska styra landet till slutet av 2022, under den tiden ska fria val ha hållits och en regering ha bildats.

Ordningslagen som nu hävts introducerades 1991 och polisen kunde genom den godtyckligt gripa och trakassera kvinnor, bland annat kvinnor som arbetade som gatuförsäljare eller tiggde, skriver Amnesty International som uppmanar det styrande rådet att fortsätta reformera den tidigare regimens lagar:

– Övergångsregeringen måste nu se till att upplösa hela den förtryckande regimen kring den allmänna ordningen. Detta inkluderar att dra tillbaka paragrafer som reglerar kvinnors klädkoder som fortfarande finns i straffrätten, att upplösa ordningspolisen, och de särskilda domstolarna och att avskaffa prygel som en form av straff, säger Seif Magango, vicechef för Amnesty International i Östafrika.

Sudans premiärminister Abdallah Hamdok twittrade under torsdagen om vikten att ordningslagen nu har avskaffats: ”Den här lagen är ökänd för att ha använts som ett verktyg för exploatering, förödmjukelse, och brott mot rättigheter. Många har använt den här lagen för ekonomisk och psykologisk exploatering.”, skriver han och hyllar ”kvinnorna och de unga i mitt land som har uthärdat grymheterna av den här lagens implementering”.

I torsdags antogs också en lag som syftar till att avveckla den tidigare diktatorn Omar al-Bashirs parti National Congress Party.

”Det är inte resultatet i ett försök att hämnas utan snarare att upprätthålla och återställa värdigheten hos vårt folk som tröttnat på orättvisorna” under partiets styre av landet”, skriver Hamdok på Twitter och anklagar partiet för att ha ”plundrat och hindrat utvecklingen av den här fantastiska nationen”.

National Congress Party har fördömt den nya lagen. Sudanese Professional Association som var drivande i protesterna som bröt ut i december 2018 och som i april i år ledde till att Omar al-Bashir störtades från posten som president ser lagen som ”ett viktigt steg mot att bygga en demokratisk och civil stat”, rapporterar Al Jazeera.

Protesterna mot Omar al-Bashir bröt ut i december 2018. De utlöstes av prishöjningar av bröd och bränsle efter att statliga subventioner dragits in, men utvecklades snabbt till krav på regimskifte. Efter fler än 700 protester avsattes Omar al-Bashir, som tog makten 1989 i en militärkupp, i våras.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.