De försöker bara göra sitt jobb – men målas ut som hot mot statens säkerhet eller anklagas för att sprida ”fejknyheter”. För det sitter minst 250 journalister fängslade världen över, enligt en pressfrihetsorganisation. ARBETSRÄTT Att journalister fängslas i sitt arbete är ett nytt normaltillstånd, enligt USA-baserade CPJ (Committee to protect journalists). I början av december […]
De försöker bara göra sitt jobb – men målas ut som hot mot statens säkerhet eller anklagas för att sprida ”fejknyheter”. För det sitter minst 250 journalister fängslade världen över, enligt en pressfrihetsorganisation.
ARBETSRÄTT Att journalister fängslas i sitt arbete är ett nytt normaltillstånd, enligt USA-baserade CPJ (Committee to protect journalists). I början av december satt enligt pressfrihetsorganisationen minst 250 reportrar fängslade i världen, att jämföra med 255 vid samma tid förra året.
Det högsta antalet fängslade journalister som CPJ hittills har noterat var 2016: 273.
Kina är det land med flest fängslade journalister, minst 48 – en ökning med en person jämfört med 2018. Turkiet hamnar på en andraplats med 47 fängslade medan Saudiarabien och Egypten delar på tredjeplatsen med 26 fängslade i respektive land.
De flesta som fängslas påstås utgöra ett hot mot statens säkerhet. Men allt fler anklagas också för att sprida ”fejkade nyheter” – i synnerhet av Egyptens auktoritäre president Abd al-Fattah al-Sisi.
CPJ:s statistik omfattar enbart journalister i statligt kontrollerad fångenskap och inte de som har försvunnit eller kidnappats av icke-statliga aktörer. CPJ räknar också bara med de fall där det har bekräftats att journalisterna har fängslats på grund av sin yrkesroll.
Fakta: Flest fängslade är män