Chockhöjda bensinpriser och dåliga levnadsvillkor fick iranier att visa sitt missnöje under tre dagar i november.Myndigheterna slog tillbaka med kraft – över 300 döda och tusentals fängslade, enligt Amnesty. IRAN ”Världen kan inte stå bredvid i tystnad medan iranska myndigheter fortsätter att begå brott mot mänskliga rättigheter i deras obarmhärtiga vilja att krossa avvikande åsikter”, […]
Chockhöjda bensinpriser och dåliga levnadsvillkor fick iranier att visa sitt missnöje under tre dagar i november.
Myndigheterna slog tillbaka med kraft – över 300 döda och tusentals fängslade, enligt Amnesty.
IRAN ”Världen kan inte stå bredvid i tystnad medan iranska myndigheter fortsätter att begå brott mot mänskliga rättigheter i deras obarmhärtiga vilja att krossa avvikande åsikter”, säger människorättsorganisationen Amnesty Internationals Philip Luther i en ny rapport.
Den är skrämmande läsning över Irans effektiva och skoningslösa metoder att meja ned all missnöjesyttring och opposition.
Tre dagar av protester
Med viss svårighet har Amnesty kunna bekräfta 304 dödsfall i samband med protesterna.
Tusentals demonstranter, journalister, studenter och aktivister för mänskliga rättigheter greps dessutom efter protesterna som inleddes den 15 november och pågick till den 18:e. Demonstrationerna var en reaktion på bland annat en kraftig höjning av energipriser sedan subventioner tagits bort.
”Hemska berättelser från ögonvittnen visar att myndigheterna dödade hundratals av dem som deltog i protesterna, för att sedan genomföra ett orkestrerat tillslag för att skapa rädsla och få befolkningen att hålla tyst om vad som hänt” skriver Luther som är chef för Amnestys Mellanösternavdelning.
Videofilmer, som har granskats och verifierats av Amnesty, visar hur säkerhetsstyrkor siktade och sköt mot huvud, hjärta, hals och livsnödvändiga organ i syfte att döda.
FN har tidigare bekräftat att minst tolv barn dödades.
Tusentals försvunna
Men tillslagen mot demonstranter fortsatte efter protestvågen. Minst 7 000 greps enligt en talesperson för Irans parlament och dess kommitté för nationell säkerhet den 28 november. Sedan dess har antalet inte uppdaterats från officiellt håll.
Många av dem som har förts bort har inte hörts av eller kunnat kontaktas sedan dess. Många tros vara fängslade i det ökända fängelset Fashafoyeh i staden Rey i Teheranprovinsen. Rapporter om tortyr och misshandel kommer från dem som har släppts, många av dem traumatiserade.
Demonstranter ska ha körts i busslaster till fängelset Rajai Shahr i staden Karaj, där säkerhetsstyrkor misshandlar fängslade dagligen. Styrkor uppges också ha genomsökt sjukhus för att tillfångata skadade demonstranter.
Många av dem är rapporterade som saknade och myndigheter vägrar i många fall att uppge om de är fängslade.
Räderna mot oppositionella fortsätter än i dag, skriver Amnesty:”Utan internationella påtryckningar hotas tusentals av fortsatt tortyr och misshandel”, säger Luther.
Fakta: Bränsleprotesterna i Iran