Den katolska kyrkans hantering av sexualbrott har länge kritiserats för bristande transparens. Nu har påve Franciskus beslutat om att häva den så kallade påvliga sekretessen kring misstänkta sexualbrott mot minderåriga. VATIKANEN Det var på Vatikanens möte i februari som kyrkoledare krävde att den påvliga sekretessen skulle hävas. Sekretessen har motiverats med att den skulle skydda […]
Den katolska kyrkans hantering av sexualbrott har länge kritiserats för bristande transparens. Nu har påve Franciskus beslutat om att häva den så kallade påvliga sekretessen kring misstänkta sexualbrott mot minderåriga.
VATIKANEN Det var på Vatikanens möte i februari som kyrkoledare krävde att den påvliga sekretessen skulle hävas. Sekretessen har motiverats med att den skulle skydda offer liksom anklagade, men nu kommer personer som rapporterar om misstänkta sexualbrott av minderåriga, eller offer själva, inte kunna beläggas med tystnadsplikt efter ett beslut av påve Franciskus i tisdags.
Kyrkans sekretess kring sexualbrott begångna av präster har länge kritiserats eftersom det i ett stort antal fall har lett till att samma präst har kunnat flytta till en annan stad och fortsätta begå övergrepp där.
Ett aktuellt sådant fall är den katolska prästen Nicola Corradi, 83 år, som nyligen dömdes till 42 års fängelse i Argentina för sexuella övergrepp mot barn som gick på en dövskola som katolska kyrkan drev.
Otillräckligt
Fallet orsakade ny ilska mot Vatikanen eftersom den kände till att det fanns misstankar om sexuella övergrepp mot Corradi från hans tid i Italien där flera offer gått ut offentligt med vad de utsatts för. Trots att Vatikanen kände till anklagelserna vidtogs inga åtgärder och Corradi kunde fortsätta begå övergrepp i ett nytt land, på en ny kontinent.
”Genom att ta bort den här regeln så avslöjar Vatikanen, men erkänner inte, sina egna lögner och svek.”, skriver Colm O’Gorman på Twitter i en kommentar till nyheten att den påvliga sekretessen nu hävs. O’Gorman är ordförande för Amnesty International på Irland och utsattes själv för sexuella övergrepp under en treårsperiod av en katolsk präst.
När sekretessen nu lyfts ska polis och civila myndigheter kunna begära information från kyrkan, rapporterar BBC. Detta innebär dock inte att kyrkan gör det obligatoriskt att polisanmäla sexualbrott som kommer till deras kännedom.