Journalisten Shiori Ito vann på onsdagen rättsprocessen mot Noriyuki Yamaguchi som hon anklagat för våldtäkt. Shiori Ito är en av de kvinnor som trätt fram för att bryta tabut om sexualbrott i Japan och har blivit ett av den japanska metoo-rörelsens ansikten utåt.– Vi vann, sade hon efter domen i onsdags. JAPAN Fallet har rönt […]
Journalisten Shiori Ito vann på onsdagen rättsprocessen mot Noriyuki Yamaguchi som hon anklagat för våldtäkt. Shiori Ito är en av de kvinnor som trätt fram för att bryta tabut om sexualbrott i Japan och har blivit ett av den japanska metoo-rörelsens ansikten utåt.
– Vi vann, sade hon efter domen i onsdags.
JAPAN Fallet har rönt stor uppmärksamhet dels då det är ovanligt att offer för sexualbrott träder fram med namn i Japan, dels för att Noriyuki Yamaguchi är en känd journalist som sägs stå landets premiärminister Shinzo Abe nära.
– Det har varit en lång resa. Men jag tror att sådana här små steg också kan leda till stora förändringar. Jag hoppas att (domen) blir en milstolpe i en process mot förändringar i straffrätten, säger Shior Ito efter domen, rapporterar Japan Times.
Shiori Ito stämde Noriyuki Yamaguchi, som tidigare arbetade som byråchef för Tokyo Broadcasting System Television, för våldtäkt i september 2017. Detta efter att polisutredningen av honom lagts ner med motiveringen att det inte fanns tillräckligt med bevisning emot honom.
Ito trovärdig
Domstolen i Tokyo dömer Noriyuki Yamaguchi till att betala henne omkring motsvarande 300 000 svenska kronor. Yamaguchi har nekat till brott och har meddelat att han kommer att överklaga domen. Men rätten anser att Shiori Ito är trovärdig, samtidigt som den anser att Yamaguchi inte varit det.
Yamaguchi hade lagt in en stämningsansökan mot Ito för bland annat förtal, och begärt skadestånd för att hon skadat hans rykte. Domstolen ogillade hans stämning och domaren resonerade att då Ito gått ut med anklagelsen mot Yamaguchi i syfte att berätta om hur utsatta sexualbrottsoffer är, och med anledning av hur hon agerade efter händelsen, är detta inte att betrakta som förtal.
Det var 2015 som de båda journalisterna träffades på en restaurang för att diskutera jobbmöjligheter för Shiori Ito som är frilansjournalist men då praktiserade på nyhetsbyrån Reuters. Shiori Ito redogjorde i rätten för att hon efter några drinkar plötsligt vaknade upp i ett hotellrum medan Yamaguchi våldförde sig på henne. Shiori Ito tror att hon blev drogad.
#metoo inspirerade
I en BBC-dokumentär från 2018 berättade Shiori Ito att hon fått modet att fortsätta driva sitt fall av den världsomspännande metoo-rörelsen som exploderade på hösten 2017, kort efter avslöjandena om den amerikanske filmmogulen Harvey Weinsten.
– Jag tänkte att ’det är inte bara jag’ och jag trodde att det var andra som tänkte på samma sätt också. Jag såg kvinnor i Europa eller i USA som aktivt diskuterade detta och stod upp tillsammans men jag tyckte inte att det hände i Japan då, sade hon, rapporterar The Guardian.
Rättsfallet är en del i en fortsatt vågrörelse som skapades av #metoo. Först av Tarana Burke som grundade en metoo-rörelse i USA för mer än ett årtionde sedan i syfte att hjälpa unga kvinnor, och framför allt unga kvinnor som rasifieras, att må bättre efter att ha varit utsatta för sexuella övergrepp.
Fortsatt våg
Sedan fick detta ny och explosiv fart efter avslöjandena om Weinstein då skådespelaren Alyssa Milano uppmanade följare på Twitter att använda #metoo för att belysa hur utbrett problemet med sexuella övergrepp är. Bara dagar senare hade hennes uppmaning lett till 12 miljoner poster och reaktioner på temat #metoo, bara på Facebook.
Under hösten har samma hashtagg använts för att beskriva Fatou ”Toufah” Jallows vittnesmål mot Gambias förre diktator Yahya Jammeh som hon har anklagat för våldtäkt inför landets sanningskommission. Även i norra Nigeria fortsätter #metoo att användas, där som #ArewaMetoo och nyligen bröt protester mot sexuella övergrepp och trakasserier ut i Tunisien under hashtaggen #EnaZeda, metoo på tunisisk arabiska.