Startsida - Nyheter

Nyheter

Skydd av skogar och vattenkällor ger resultat i Brasilien

Den brasilianska kommunen Extrema har sedan många år bedrivit en framgångsrik miljösatsning genom att erbjuda jordägare ersättning i utbyte mot att skogar återplanteras på deras marker. Nu utökas programmet. BRASILIEN Genom satsningen har vattenkällor kunnat skyddas. – De sade att jag var galen, men jag insåg att vattentäkterna var på väg att förstöras eftersom boskapen […]

Den brasilianska kommunen Extrema har sedan många år bedrivit en framgångsrik miljösatsning genom att erbjuda jordägare ersättning i utbyte mot att skogar återplanteras på deras marker. Nu utökas programmet.

BRASILIEN Genom satsningen har vattenkällor kunnat skyddas.

– De sade att jag var galen, men jag insåg att vattentäkterna var på väg att förstöras eftersom boskapen trampade sönder dem. Så då inhägnade jag bäckar och vattentäkter, berättar jordbrukaren Elias Cardoso i Extrema, en kommun som ligger i sydöstra Brasilien cirka elva mil från jättestaden São Paulo.

Han var en av de första att ansluta sig till en satsning på att skydda regionens vattentäkter, som lanserades av de lokala myndigheterna för 14 år sedan. Programmet ligger i linje med en nationell satsning på att med hjälp av olika metoder skydda vattenresurser genom att bevara eller återuppbygga skogsmarker.

I Extrema sker detta genom att markägare erbjuds ersättning för områden som de slutar att använda för att odla grödor eller för att hålla betesdjur, med målet att gamla skogsområden ska kunna återuppstå. Bönder som återplanterar marker och skyddar vattentäkter, flodbäddar och bergstoppar får genom programmet ersättning.

– Med tiden har alla hängt på, säger Elias Cardoso.

Mål att öka skogsplantering

Under de senaste 14 åren har projektet bedrivits i tre områden, och resultatet är att två miljoner träd har planterats och att närmare 500 vattenkällor har skyddats samtidigt som sjöar och floder har skyddats från erosion. Tanken är att satsningen nu ska utökas till fler områden.

Kommunens miljöchef Paulo Henrique Pereira säger att målet är att skogsplanteringen ska fortsätta att expandera.

– Att plantera träd är enkelt, men att anlägga skogar är mer komplicerat, säger han till IPS.

Ett av problemen är enligt Paulo Henrique Pereira att det saknas tillräckligt med utbildad personal som kan sköta nyplanteringarna och skyddet av vattentäkter.

Inom projektet har man numera en egen plantskola för inhemska trädarter och programmet i Extrema har vunnit flera nationella och internationella utmärkelser.

– Satsningen är väletablerad och löper ingen större risk att drabbas av bakslag, säger Paulo Henrique Pereira.

Den 19-åriga ingenjörstudenten Aline Oliveira var till en början var tveksam till projektet, men säger att hon numera är stolt över vad man åstadkommit i Extrema.

– Som ung flicka tyckte jag det var absurt att plantera träd för säkra tillgången till vatten. Men sedan har jag sett hur det har lett till att vattenkällor kunnat bevaras i orörda skogsområden, säger hon, som numera själv arbetar inom projektet.

Risk för ny vattenkris

Satsningen har även gett den stora befolkningen i närliggande områden en ökad tillgång på vatten. Detta eftersom floden Jaguari löper genom Extrema och tack vare projektet har fått en ökad påfyllning av vatten till den vattenreservoar som förser många miljontals människor i São Paulo med vatten.

São Paulo drabbades för några år sedan av en vattenkris i samband med den torka som slog till mot Brasilien 2014, och mångmiljonstaden tvingades under en period införa vattenransonering. Och nu hotar en ny kris eftersom nederbörden varit mindre än normalt – något som även har påverkat Extrema.

En bidragande orsak till vattenbristen är att stora områden skogar i landet har fällts för att bereda mark för boskapsuppfödning under de senaste decennierna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.