Prenumerera

Logga in

Nyheter

Fruktlösa nya regler för funktionshindrade

I maj infördes tuffare regler för ökad tillgänglighet för funktionshindrade hos bland annat frisörer och restauranger.En ändring som hittills inte gett några resultat, anser föreningen Delaktighet handlingskraft rörelsefrihet (DHR). SVERIGE – Det tråkiga svaret är nej, vi har inte sett några effekter av det nya kravet, säger Fredrik Canerstam, pressekreterare för DHR som är en […]

I maj infördes tuffare regler för ökad tillgänglighet för funktionshindrade hos bland annat frisörer och restauranger.
En ändring som hittills inte gett några resultat, anser föreningen Delaktighet handlingskraft rörelsefrihet (DHR).

SVERIGE – Det tråkiga svaret är nej, vi har inte sett några effekter av det nya kravet, säger Fredrik Canerstam, pressekreterare för DHR som är en förening för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Canerstam räknar upp tre huvudskäl till det uteblivna resultatet: Först och främst är informationen och kunskapen om lagen fortfarande relativt låg.

Sedan har kravet undantag som handlar om huruvida det finns ekonomiska förutsättningar för att åtgärda den bristande tillgängligheten eller inte.

– Och det tredje är att det finns oklarheter kring vem som ska åtgärda otillgängligheten. Är det den som driver affären eller fastighetsskötaren, säger han.

Domstol behövs

Många av DHR:s medlemmar hör av sig till föreningen med uppgifter om bland annat kaféer, restauranger och affärer som inte är anpassade.

– Vi får signaler hela tiden. Men de pratar också mycket med kommunerna och det sker även ett antal anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen, säger Fredrik Canerstam.

Han tror att det måste till att saken tas upp i domstol innan det blir tal om en större förändring och effekt, så att branschorganisationer och fastighetsägare verkligen vet vad som gäller. Men det är sällan ärendena går upp i tingsrätten, påpekar han.

– Det är inte många vanliga medlemmar som orkar ta den striden och dra i gång en rättsprocess för att kunna ta sig in på ett kafé.

Svårt att ta striden

Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen och kan informera medlemsföretagen om regelverket och ge tips och råd. Organisationen vill inte uttala sig om den nya lagens effekter eftersom man själv inte utvärderat resultatet.

”Vi uppmuntrar till tillgänglighetsarbete och vår bild är att många verksamheter har kommit betydligt längre i dag än för några år sedan. Vi har dock varit kritiska mot lagstiftningen sedan den föreslogs, eftersom vi tycker att den är otydlig”, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita, i en skriftlig kommentar.

Fredrik Canerstam är positiv till kravet i stort, och tror att det kommer att ge en mer påtaglig effekt under 2019. Om man justerar kraven lite och till exempel ger fastighetsägare större ansvar så kommer situationen att bli bättre.

– Om du ringer mig igen nästa år, så tror jag att jag kommer att vara mer positiv.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.