Prenumerera

Logga in

Nyheter

Forskarvärlden kräver svensk-iransk kollegas frigivning

Amnesty International och Kungliga Vetenskapsakademien har uppvaktat Irans ambassad i Stockholm och överlämnat underskrifter från närmare 200 Nobelpristagare och professorer med kravet att svenska medborgaren Ahmadreza Djalali släpps fri. IRAN Bland undertecknarna till uppropet mot Irans fängslande av forskaren vid Karolinska institutet Ahmadreza Djalali finns 121 Nobelpristagare, däribland biokemisten Richard Roberts, nobelpristagare i medicin 1993 […]

Amnesty International och Kungliga Vetenskapsakademien har uppvaktat Irans ambassad i Stockholm och överlämnat underskrifter från närmare 200 Nobelpristagare och professorer med kravet att svenska medborgaren Ahmadreza Djalali släpps fri.

IRAN Bland undertecknarna till uppropet mot Irans fängslande av forskaren vid Karolinska institutet Ahmadreza Djalali finns 121 Nobelpristagare, däribland biokemisten Richard Roberts, nobelpristagare i medicin 1993 och den som författat brevet.

Brevet talar direkt till Irans politiska och religiösa potentat, ayatolla Khamenei, och vädjar till honom att personligen ingripa för att försäkra att Djalali ges bästa möjliga vård, försäkras en human och rättvis behandling och snar frigivning.

– Det är fantastiskt med stödet från vetenskapsvärlden. Alla krafter behövs i kampen för att få Ahmadreza Djalali fri. Vi har nu en ny regering i Sverige och Amnesty utgår från att den kommer att göra allt den kan för att arbeta för hans frigivning, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare svenska sektionen av Amnesty International, i ett uttalande.

Det var den 25 april 2016 som Ahmadreza Djalali greps. Den 21 oktober 2018 dömdes han till döden för påstått samarbete med den israeliska regeringen, en dom som Amnesty International kritiserar. Människorättsorganisationen är långt ifrån ensam om den ståndpunkten, även FN har framfört sina krav om att Ahmadreza Djalali – som på de senaste fotografierna från 2018 visar spår av undernäring – omedelbart måste släppas på fri fot.

Anna Lindenfors vid svenska Amnesty menar att han aldrig borde ha fängslats från början:

– I den extremt bristfälliga rättegången mot honom har inga som helst bevis lagts fram som tyder på att han skulle vara något annat än en forskare som fredligt utövat sitt yrke. Det är hög tid att han nu friges så att han kan återförenas med sin fru och sina barn i Sverige, säger hon.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.