Startsida - Nyheter

Nyheter

Även Ryssland lämnar nedrustningsavtal

Rysslands president Vladimir Putin följer USA:s exempel och meddelar att även Ryssland drar sig ur ländernas ömsesidiga avtal om kärnvapennedrustning som slöts under kalla kriget. RYSSLAND Rysslands president Vladimir Putin sade under ett tv-sänt möte på lördagen att Ryssland har lämnat INF-avtalet om ömsesidig kärnvapennedrustning med USA. Putin sade också att Ryssland kommer att påbörja […]

Rysslands president Vladimir Putin följer USA:s exempel och meddelar att även Ryssland drar sig ur ländernas ömsesidiga avtal om kärnvapennedrustning som slöts under kalla kriget.

RYSSLAND Rysslands president Vladimir Putin sade under ett tv-sänt möte på lördagen att Ryssland har lämnat INF-avtalet om ömsesidig kärnvapennedrustning med USA.

Putin sade också att Ryssland kommer att påbörja arbetet med att bygga nya robotar och inte kommer att ta initiativ till nedrustningssamtal med USA.

– Vi väntar tills våra partners har mognat och kan genomföra jämlika och meningsfulla samtal med oss om detta viktiga ämne, sade Vladimir Putin.

På fredagen sade USA:s president Donald Trump att USA ska påbörja en process för att kunna dra sig ur avtalet inom sex månader.

"Litet steg"

Jan Hallenberg som är forskningsledare på Utrikespolitiska institutet säger att det inte finns någon anledning att vara rädd för ett nära förestående kärnvapenkrig med anledning av stormakternas agerande. Men han säger att utvecklingen i alla fall går åt fel håll.

– Detta är ett litet steg i fel riktning. Det är väldigt många steg ytterligare som krävs för att man ska behöva bli rädd för att det ska bli ett kärnvapenkrig, säger Jan Hallenberg.

Han säger att det USA:s beslut att dra sig ur avtalet till viss del även handlar om Kina och deras kärnvapen.

– Kina har många sådana här missiler och de är inte begränsade av några avtal. Det är till en del varför USA vill komma ur INF-avtalet.

Ultimatum

INF-avtalet har reglerat parternas användning av medeldistansrobotar i Europa – men USA anser att Ryssland har brutit mot avtalet i många år. Washington hade ställt Moskva inför ett 60 dagar långt ultimatum att förstöra roboten Novator 9M729, som USA till skillnad från Ryssland anser bryter mot avtalet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov upprepade på lördagen Rysslands tidigare anklagelser om att USA självt har brutit mot avtalet i flera år. Han hävdade att Ryssland har ”försökt allt för att rädda avtalet” under flera omgångar diplomatiska samtal.

Kina vill ha dialog

Kina har också gett sig in i diskussionerna om INF-avtalet. I ett uttalande på landets utrikesdepartements hemsida uppmanas USA och Ryssland att lösa konflikterna kring INF genom dialog i stället för att hota med att lämna avtalet.

”Kina motsätter sig USA:s åtgärder för att dra sig ur avtalet och manar USA och Ryssland att hantera sina meningsskiljaktigheter genom konstruktiv dialog”, står det i uttalandet som också varnar för att avhopp från avtalet kan få ”negativa konsekvenser”.

Ett resultat av INF-avtalets tillkomst var att parterna förstörde närmare 2  700 robotar. Kritiker menar dock att överenskommelsen är omodern och bland annat borde omfatta fler länder och robottyper för att behålla sin betydelse.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.