Förhoppningar om en överenskommelse om en nedrustning av det nordkoreanska kärnvapenprogrammet gick i kras när Vita huset meddelade att parterna inte nått något avtal i Hanoi.– Det är ett steg tillbaka utan tvekan, säger Nordkoreaanalytikern Niklas Swanström. NORDKOREA Anledningen till de strandade förhandlingarna var enligt amerikanske presidenten Donald Trump att Nordkorea krävde att USA skulle […]
Förhoppningar om en överenskommelse om en nedrustning av det nordkoreanska kärnvapenprogrammet gick i kras när Vita huset meddelade att parterna inte nått något avtal i Hanoi.
– Det är ett steg tillbaka utan tvekan, säger Nordkoreaanalytikern Niklas Swanström.
NORDKOREA Anledningen till de strandade förhandlingarna var enligt amerikanske presidenten Donald Trump att Nordkorea krävde att USA skulle lyfta alla sanktioner från landet för att de skulle gå med på en nedrustning – vilket USA inte ville gå med på.
– Jag tycker att man borde ha förutsett de här problemen till viss del. Det var knäckfrågorna. De borde haft ett mindre långtgående avtal som ett reservavtal, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP), till TT.
"Inte jätteorolig"
I ett pressmeddelande från Vita huset heter det att ledarna ser fram emot nya möten.
”Ingen överenskommelse har ingåtts just nu, men båda delegationerna ser fram emot att träffas i framtiden”, skriver talespersonen Sarah Sanders.
– Det verkar inte ha varit en konflikt. Förhoppningsvis kommer det nya samtal, säger Niklas Swanström.
Han tror att vägen framåt i samtalen är att fler parter deltar i förhandlingarna, parallellt med att mötena mellan USA och Nordkorea fortsätter.
– Kanske måste man plocka in Sydkorea och Kina för att bredda dialogbasen. Fler aktörer ger ett mer komplicerat förhandlingsläge men också fler som kan kompromissa och driva frågan framåt.
Hellre inget avtal än ett dåligt
För Donald Trump – pressad av pågående Rysslandsutredningar, av ex-advokat Michael Cohens vittnesmål om att han är en bedragare och av en förlorad majoritet i representanthuset – hade ett signerat avtal varit ett välbehövligt politiskt framsteg.
Men det kan också löna sig för Trump på hemmaplan att visa att han sätter ned foten och inte daltar med Nordkorea, tror Swanström.
– Det är möjligt att han gjorde bedömningen att det var enklare att försvara det här beslutet än att försvara ett dåligt avtal, säger Niklas Swanström.
Blivit bättre
Det uteblivna avtalet till trots har relationen mellan Nordkorea och USA utvecklats till det bättre senaste året, anser Niklas Swanström.
På onsdagens möte svarade nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un för första gången på direkta frågor från amerikanska journalister. Han sa att han inte skulle ha deltagit i mötet om han inte var redo att överväga en nedrustning av kärnvapen och uteslöt inte att USA i framtiden kan komma att öppna någon form av ambassad eller konsulat i Nordkorea.
– Det har varit uppe till diskussion tidigare. Det skulle vara oerhört positivt, för då har du en direkt kontakt och kan föra en dialog på ett mycket mer normalt sätt, säger Niklas Swanström.