Prenumerera

Logga in

Nyheter

Historiskt beslut hårt slag för USA:s vapenindustri

 USA I kölvattnet av massakern i Nya Zeeland där 50 personer dödades i en moské av en ensam gärningsman med högerextrema motiv har vapenfrågan börjat röra på sig i USA. Och i en riktning som dess vapenindustri knappast välkomnar. Connecticuts högsta domstol har röstat för att inskränka vapentillverkares annonsmöjligheter och väcker hoppet för anhöriga till […]

 USA I kölvattnet av massakern i Nya Zeeland där 50 personer dödades i en moské av en ensam gärningsman med högerextrema motiv har vapenfrågan börjat röra på sig i USA. Och i en riktning som dess vapenindustri knappast välkomnar.

Connecticuts högsta domstol har röstat för att inskränka vapentillverkares annonsmöjligheter och väcker hoppet för anhöriga till offren för Sandy Hook-massakern 2012 för att ställa vapentillverkaren Remington inför rätta för ”illegal, offensiv marknadsföring” av modellen som förövaren bragte 26 personer om livet med.

Målet – som fått namnet ”Soto mot Bushmaster” – kretsar kring två lagar: dels Connecticuts CUPTA-lag från 1973 som överser otillbörlig handelspraxis och förbjuder ”orättvis konkurrens och missledande marknadsföring”, dels den federala PLCAA-lagen som omöjliggör för anhöriga att hålla vapentillverkare och återförsäljare ansvariga för brott som begåtts med deras produkter.

Connecticuts högsta domstols val att med röstsiffrorna 4–3 luta sig mot CUPTA i Sandy Hook-ärendet kan vara historiskt och innebära att väcka hoppet bland anhöriggrupper om fler ansvarsutkrävande rättsfall:

”Nu får en jury avgöra om marknadsföringen har överträtt olaglig handelspraxis och om ansvaret för tragedin kan läggas vid deras fötter”, skriver Connecticuts högsta domstol i ett uttalande.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.