Högre skatt för höginkomsttagare, höjda minimilöner och bort med arbetsrättsliga högerreformer.Socialdemokraterna PSOE och vänsteralliansen Unidas Podemos har en regeringsplattform och är nära att få katalanskt klartecken. SPANIEN PSOE och Unidas Podemos visade upp regeringsunderlaget – en lunta på 50 sidor – i parlamentet på måndagen, rapporterar bland andra tidningen El País. Premiärminister Pedro Sánchez, som varit […]
Högre skatt för höginkomsttagare, höjda minimilöner och bort med arbetsrättsliga högerreformer.
Socialdemokraterna PSOE och vänsteralliansen Unidas Podemos har en regeringsplattform och är nära att få katalanskt klartecken.
SPANIEN PSOE och Unidas Podemos visade upp regeringsunderlaget – en lunta på 50 sidor – i parlamentet på måndagen, rapporterar bland andra tidningen El País.
Premiärminister Pedro Sánchez, som varit tillförordnad på posten under ett långt parlamentariskt dödläge, säger att deras regering ska vara en progressiv och feministisk förebild för resten av världen.
Om allt går partiernas väg kan en regering efter många om och men sväras in under nästa vecka.
Fyra val på fyra år
Inkomstskatten kommer att höjas för de som tjänar mer än motsvarande ungefär 1,3 miljoner kronor om året och höjningen blir dubbelt så hög för de som tjänar över 3,1 miljoner. En lagändring som den konservative ex-premiärministern Mariano Rajoys regering införde 2012, som bland annat gav arbetsgivare större möjligheter att avskeda anställda som inte kunnat arbeta under längre perioder, kommer också att slopas till stora delar.
Spanien har hållit fyra val på lika många år. Efter ett val i april strandade PSOE och Pedro Sánchez förhandlingar med andra partier helt. Det parlamentariska läget förändrades knappt alls i nyvalet i november, mer än att det högerextrema partiet Vox tog stora kliv, men PSOE och Unidas Podemos meddelade kort därpå att de ville samarbeta.
Överens med katalaner
Några hinder återstår dock innan en vänsterregering kan sväras in. En rad mindre eller regionala partier har utlovat stöd till en sådan regering eller att avstå från att rösta i en votering, men den behöver framför allt få med sig det katalanska separatistpartiet ERC.
Det finns nu en överenskommelse med ERC som innebär att centralregeringen i Madrid och regionstyret i Barcelona ska hålla formella förhandlingar för att nå en lösning på den politiska krisen i Katalonien. ERC:s talesperson beskriver det som en ”möjlighet för den katalanska separatismen”.
Förhandlingarna med partiet har hållits mot en bakgrund där den katalanske separatistledaren Oriol Junqueras i oktober dömdes till 13 års fängelse för sin roll i Kataloniens utbrytningsförsök 2017. Spaniens statsadvokat gav tidigare på måndagen en formell rekommendation att Junqueras ska friges med hänsyn till hans rättsliga immunitet som vald EU-parlamentariker, vilket spanska bedömare ser som en kompromisslösning.
ERC har kallat till ett extrainsatt partimöte den 2 januari där det ska avgöras om det ska avstå från att rösta när den spanska kongressen tar ställning till att Sánchez ska bli premiärminister på nytt. Om de väljer att göra det kan en sådan förtroendeomröstning hållas mellan den 2 och 5 januari, enligt El País.
Fakta: Nytt landskap sedan 2015
Fakta: Resultatet i senaste valet