Algeriets premiärminister Abdelaziz Djerad bildar ny regering. I samband med regeringsbildningen släpps flera ledande regimkritiker ur fångenskap. En av dem är den i Algeriet kände krigsveteranen, 86-årige Lakhdar Bouregaa. ALGERIET Premiärminister Djerad väljer att behålla utrikesminister Sabari Boukadoum, liksom inrikesministern och energiministern. Ny finansminister blir Abderrahmane Raouia i den regering som följer efter valet av […]
Algeriets premiärminister Abdelaziz Djerad bildar ny regering. I samband med regeringsbildningen släpps flera ledande regimkritiker ur fångenskap. En av dem är den i Algeriet kände krigsveteranen, 86-årige Lakhdar Bouregaa.
ALGERIET Premiärminister Djerad väljer att behålla utrikesminister Sabari Boukadoum, liksom inrikesministern och energiministern. Ny finansminister blir Abderrahmane Raouia i den regering som följer efter valet av president Abdelmadjid Tebboune 12 december.
Regeringsbildningen kom delvis i skymundan av frisläppanden av ett 70-tal regimkritiker som suttit fängslade i månader.
Stred mot kolonialmakt
Den mest kände är Lakhdar Bouregaa, han tillhörde ledarskapet som stred mot den franska kolonialmakten på 1950-talet och grundade ett av Algeriets äldsta oppositionspartier. Han greps efter kritiska kommentarer om regimen.
– Rättegången mot honom, som skulle ha inletts på torsdagen, har skjutits upp. Domaren beslutade därför att släppa honom fri, sade Bouregaas advokat på torsdagen.
Den 86-årige Bouregaa greps i sitt hem i juni. Han har anklagats för att ha förolämpat en statlig institution samt för att ha försökt att demoralisera Algeriets militär med målet att skada landets försvar.
Bouregaa var kritisk till arméchefen Ahmed Gaid Salah, som var landets informelle ledare sedan Abdelaziz Bouteflika föll från makten i april i fjol. Gaid Salah dog av en hjärtattack i december.
Satirtecknare fängslades
Bland de frisläppta fanns även Hocine Benhadid, som även han var kritisk till arméchefen Gaid Salah, och satirtecknaren Abdelhamid Amine – känd som Nime – som gjort regimkritiska teckningar.
Sammanlagt släpptes omkring 75 personer, som gripits för regimkritiska protester. Omkring 140 personer greps i samband med demonstrationer och regimkritiska uttalanden.