Prenumerera

Logga in

Nyheter

Att stötta grupper som har det svårt är inte diskriminering

År 2020 hann knappt börja innan årets första rasistiska hatstorm vällde fram. Den här gången handlade det om körkortsstöd för nyanlända kvinnor i Oskarshamns kommun. Nyheten, som publicerades strax innan årsskiftet, hade i slutet av förra veckan resulterat i över 12 000 interaktioner på Facebook och 600 delningar, och dessutom ett antal hatmejl till kommunen. Samma […]

År 2020 hann knappt börja innan årets första rasistiska hatstorm vällde fram. Den här gången handlade det om körkortsstöd för nyanlända kvinnor i Oskarshamns kommun. Nyheten, som publicerades strax innan årsskiftet, hade i slutet av förra veckan resulterat i över 12 000 interaktioner på Facebook och 600 delningar, och dessutom ett antal hatmejl till kommunen. Samma personer som ständigt skriker om att människor som kommer hit måste ”integreras” och ”göra rätt för sig” blir rosenrasande när det införs ett stöd för att öka möjligheterna för just detta. 

”Det är positivt att man lär sig köra bil, men jag blir genuint orolig om kommunen bedriver verksamhet som innebär att vi ställer grupp mot grupp (…) Jag tror inte att verklighetens folk tycker att den här typen av diskriminering är acceptabel”, kommenterar SD:s gruppledare Michael Erlandsson.

Det finns så många kortslutningar i den kommentaren att jag knappt vet var jag ska börja. Att påstå att man ”ställer grupp mot grupp” eller diskriminerar när man gör en insats för att hjälpa en av de grupper som har det absolut svårast i det svenska samhället är såklart helt felaktig. Om det är några som brukar tycka om att ställa grupper mot varandra brukar det ju annars vara SD, men det gäller tydligen bara när det är till invandrares nackdel. Hur som helst är invandrarhatet numera så starkt att kommunalrådet gick ut med ett förtydligande där han förklarade att de absolut inte bekostar hela körkortsutbildningen, bara en liten del, och att den här typen av insatser också görs för andra grupper i samhället och absolut inte bara för arabisktalande kvinnor. Det är förstås helt korrekt, och det kanske var olyckligt att det inte framgick helt tydligt i SVT:s första inslag, men det säger också något om vår tid när detta måste sägas.

Just att fler lär sig köra bil, som Erlandsson lyfter fram som det enda positiva, är väl på sätt och vis det som är minst bra med insatsen, om det är något vi inte behöver så är det ju mer koldioxidutsläpp. Men så länge normerna på arbetsmarknaden ser ut som de gör, där väldigt många arbetsgivare kräver att du har B-körkort så tycker jag ändå att den är en bra och rimlig insats. Säga vad man vill om bilen men den ger ju också en stor rörelsefrihet som många tyvärr saknar.

Jag vet inte om du räknar mig till verklighetens folk, Michael Erlandsson, men om du gör det så håller jag med dig – diskriminering är aldrig acceptabel. Men som tur är kanske den här insatsen kan motverka den systematiska diskrimineringen av nyanlända som vi ser på arbetsmarknaden.

Naturhistoriska riksmuseet har skapat ett ”Escape room” där de lyfter fram värdet av biologisk mångfald.

USA:s dödande av den iranske militärledaren Quassem Soleimani bäddar för en upptrappning av konflikterna i Mellanöstern.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.