Prenumerera

Logga in

Nyheter

Brandrök färgar Nya Zeelands glaciärer bruna

Flera av Nya Zeelands glaciärer har färgats bruna. Anledningen är röken från de omfattande bränderna i Australien – som spridit sig 200 mil över havet. NYA ZEELAND På sociala medier i Nya Zeeland delas bild efter bild på den ”karamellfärgade” snön och hur luften fått en orange ton. ”Nära Franz Josef glaciären. Den ”karameliserade” snön […]

Flera av Nya Zeelands glaciärer har färgats bruna. Anledningen är röken från de omfattande bränderna i Australien – som spridit sig 200 mil över havet.

NYA ZEELAND På sociala medier i Nya Zeeland delas bild efter bild på den ”karamellfärgade” snön och hur luften fått en orange ton.

”Nära Franz Josef glaciären. Den ”karameliserade” snön är orsakad av damm från markbränderna. Den var vit i går”, skriver en användare på Twitter som publicerat en bild från platsen.

Landets vädermyndighet Metservice twittrade i onsdags att röken från bränderna syntes tydligt över Nya Zeeland och att sikten, där röken var som värst, var nere på tio kilometer. Under fredagen skulle dock röken lätta, enligt Metservice.

Andrew Mackintosh, professor vid Monash University och specialiserad på glaciärer och klimatet, säger att det är relativt vanligt att damm transporteras över Tasmanhavet och in över glaciärerna – men inte i de här mängderna.

– Jag tror inte att jag någonsin sett något liknande, säger han till The Guardian.

Det finns en risk att dammet kan få glaciärerna att absorbera mer värme och bidra till att snön att smälter fortare, enligt Mackintosh.

Dammets effekt kommer inte vara längre än ett år, men om Australien fortsätter att drabbas av bränder som de här ”kommer det att bli en av faktorerna som påskyndar förlusten av glaciärerna i Nya Zeeland”, säger Mackintosh.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.