Nyheter

Irans nya militärledare lovar driva bort USA

Spänningarna mellan Teheran och Washington fortsätter att öka, i väntan på Irans eventuella svar på den amerikanska attack som dödade toppgeneralen Qassem Soleimani. Hans efterträdare lovar att hämnas honom genom att driva ut USA från Mellanöstern. IRAK – Vi lovar att fortsätta på martyren Soleimanis inslagna väg med samma kraft, säger den nye befälhavaren för […]

Spänningarna mellan Teheran och Washington fortsätter att öka, i väntan på Irans eventuella svar på den amerikanska attack som dödade toppgeneralen Qassem Soleimani. Hans efterträdare lovar att hämnas honom genom att driva ut USA från Mellanöstern.

IRAK – Vi lovar att fortsätta på martyren Soleimanis inslagna väg med samma kraft, säger den nye befälhavaren för det iranska Revolutionsgardets specialstyrka Quds, Esmail Qaani, enligt statliga medier.

– Och den enda fullvärdiga gottgörelsen för oss skulle vara att avlägsna USA från regionen.

I fredags dödades Soleimani och ledande irakiska milismän i en amerikansk drönarattack nära Iraks huvudstad Bagdad. Sedan dess har tre dagar av landssorg rått i Iran och under måndagen hålls en stor begravningsceremoni i Teheran. Irans ledarskap har lovat att utkräva hämnd efter sorgeprocessen.I ett tv-sänt tal vid begravningsceremonin säger Soleimanis dotter att USA och Israel står inför en ”mörk dag”.

– Galne Trump, tro inte att allt är över efter min faders martyrskap, säger Zeinab Soleimani.

Hot från Trump

USA:s president hotar samtidigt att svara med kraft på en vedergällningsattack från Iran.

Under söndagen skrev Donald Trump på Twitter att USA redan siktat in sig på potentiella mål i Iran.

”Låt det här vara en varning att om Iran slår till mot några amerikaner, eller amerikanska tillgångar, så har vi riktat in oss på 52 iranska platser (som representerar de 52 amerikanska gisslan som togs av Iran för många år sedan), några på väldigt hög nivå och av vikt för iransk kultur”.

Han följde upp det med att prata med journalister ombord på presidentplanet Air Force One.

USA:s svar på en iransk attack blir ”kraftig”, sade presidenten, som även hotade Irak med ”väldigt stora” sanktioner. Det sker om landet gör verklighet av hotet att slänga ut USA-styrkor ur Irak. Landets parlament röstade på söndagen igenom en resolution, som säger att regeringen ska säkerställa att de utländska styrkorna inte längre får utnyttja Iraks mark- och luftrum samt territorialvatten.

Maning till dialog

Trump uppgav även att han pratat med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson om krisen.

Johnson hade då pratat med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron. De tre europeiska ledarna sade i ett gemensamt uttalande att de tillsammans ska verka för att minska spänningarna i Mellanöstern.

”Vi uppmanar Iran att avstå från handlingar som inte går i linje med kärnenergiavtalet”, skriver de tre ledarna i ett gemensamt uttalande.De säger även att de är villiga att inleda dialog med samtliga parter i den uppblossande konflikten.

Iran förband sig med överenskommelsen JCPOA att skala ned sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lättade sanktioner. Iran började luckra upp överenskommelsen sedan USA frånträtt avtalet 2018.

Sveriges ambassad oskadd

Sent på söndagen besköts stadsdelen Gröna zonen i Iraks huvudstad åter med raketer. I den kraftigt befästa stadsdelen ligger amerikanska militärbaser, myndighetsbyggnader och många ambassader.

Det finns ännu inga rapporter om att någon skadats av beskjutningen, rapporterar Reuters.

Svenska ambassaden är inte berörd av raketerna, uppger svenska utrikesdepartementet för TT.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.