Indonesien är mitt uppe i en huvudstadsflytt – och landgrabbing för att bana väg för storskalig guldutvinning. Projektet heter Wabu Block och rör guldfyndigheter i Västpapuas centrala högländer, en region kantad av väpnad konflikt, markkonfiskeringar och tvångsförflyttning av civila, enligt källor som Tidningen Global talat med.
– Processen påminner om den som banade väg för Freeportgruvan på 1970-talet, säger Rode Wanimbo, koordinator för kvinnors samhällsdeltagande vid Evangelical Church i Tanah Papua.
VÄSTPAPUA | I skuggan av covid-19-pandemin och en pågående väpnad konflikt mellan indonesisk militär och Västpapuas beväpnade självständighetsrörelse flyttas planerna på storskaliga gruvplaner fram – i mångt och mycket utan offentlig insyn.
Ett guldkantat projekt som den indonesiska staten hoppas ska innebära nödvändiga skatteintäkter – men också fylla enskilda militära makthavares privatkonton med generösa avkastningar.
I Intan Jaya i de centrala högländerna finns guldreserver som har blivit föremål för landgrabbing och tvångsförflyttningar av civila, bland annat med våld och med den väpnade konflikten som förevändning, enligt källor som
Tidningen Global har talat med.
– Det som sker i Intan Jaya i dag är precis vad som hände ursprungsfolk under 1970-talet, när den indonesiska staten röjde undan människor för att Freeportgruvan skulle börja utvinna guld och koppar, säger Rode Wanimbo, koordinator för kvinnors samhällsdeltagande vid Evangelical Church i Tanah Papua, till Tidningen Global.
”Oroshärd för konflikt och förtryck”
Vittnesmål från Intan Jaya uppmärksammas även av Amnesty International som i en ny rapport beskriver de centrala högländerna som ”en oroshärd för konflikt och förtryck”.
Bland annat ska västpapuaner bosatta nära Wabu Block ha förelagts med restriktioner gällande rörelse och vilka dagliga aktiviteter de tillåts genomföra, berättar vittnen för Amnesty International.
Människorättsorganisationen skräder heller inte orden och menar att guldgruvplanerna i Intan Jaya är ”ett katastrofrecept”.
Viktiga gruvintäkter för Indonesien …
Wabu Block i Intan Jaya är en guldfyndighet som säkrades våren 1990 och en eventuell storskalig guldgruva kommer att etableras endast några mil norr om Freeportgruvan, i Västpapuas centrala högländer.
Freeport en av världens mest lukrativa guld- och koppargruva – och en oumbärlig ekonomisk hörnpelare för Indonesien.
Området kring och ovanpå Wabu Blocks fyndigheter bebos av västpapuaner tillhörande olika ursprungsfolk som i generationer brukat mark och som inte äger den i annan än traditionellt kollektiv form. Något som gör dem – och andra ursprungsfolk i liknande situationer världen över – till lätta måltavlor för stater och privata bolag som kan hävda att de saknar juridiska rättigheter att bruka eller leva på markerna ifråga.
Sedan 2020 – och mitt under den pågående väpnade konflikten som hittills har fördrivit 50 000 västpapuaner in i en tillvaro som internflyktingar, varav de flesta i de centrala högländerna – är Wabu Block också föremål för långtgående etableringsplaner i regi av det statligt ägda gruvbolaget PT Aneka Tambang Tbk (ANTAM).
… inför huvudstadsflytt
Allt sker också samtidigt som Indonesien ställt sig själv på tröskeln till en besvärlig och kostsam huvudstadsflytt från centralön Java och den bokstavligen sjunkande huvudstaden Jakarta.
Ett nytt politiskt hjärta och huvudstad ska istället resas ur Borneos östra orörda regnskogar.
I det mångmiljardprojektet kommer såväl råvaror från gruvdrift och skatteintäkter från storskaliga industriprojekt att bli viktiga komponenter för den indonesiska regeringen. Men även för privata finansiärer.
Militära intressen
Enligt bland annat den indonesiska miljöorganisationen WALHI har flera pensionerade indonesiska armégeneraler och högt uppsatta chefer inom specialförbandet Kopassus personliga kopplingar till de bolag som inom kort hoppas kunna sätta spadar i marken vid Wabu Block.
Storpolitiska och privata intressen kan således fungera som en katalysator till att skynda på etableringen av utvinning av guldfyndigheterna vid Wabu Block.
Ursprungsfolk i Intan Jaya och i anslutning till Wabu Block har också redan blivit föremål för militär repression och negativ särbehandling, ett snarlikt mönster som i fallet med Freeportgruvan under 1970-talet följdes upp av statsinitierad landgrabbing, menar Rode Wanimbo, vid Evangelical Church i Tanah Papua.
Hon vittnar därtill om svårigheter att överhuvudtaget komma i kontakt med källor och lokalbor på plats i de drabbade områdena i anslutning till Wabu Block i det konflikthärjade Intan Jaya:
– Den indonesiska armén har initierat återkommande internetblockeringar och olagligt konfiskerat människors telefoner under olika militäroperationer, säger Rode Wanimbo till Tidningen Global.
Relaterade artiklar:
GLOBAL AVSLÖJAR | AP1 kritiseras för aktieinnehav i bolag kopplat till MR-brott i Västpapua
GLOBAL REPORTS | Swedish pension fund invests in Wabu Block, West Papua
GLOBAL AVSLÖJAR | Första AP-fonden ovetande om MR-brott vid gruvprojekt i Västpapua
Beowulf Mining kopplas till skatteparadis