En liberal, en nationalist eller ingetdera? För många av Frankrikes vänsterväljare är det pest eller kolera. Emmanuel Macron kastar sig in i valrörelsen för att få den missnöjda vänstern på sin sida. Tidigare förslag får stå åt sidan för nya löften.
FRANKRIKE | ”Älskling, jag glömde vänstern”, står det på den vänsterlutande tidningen Libérations förstasida, över en bild där president Macron springer i full fart längs med en väg, mot bildens vänsterkant.
Det var på tisdagen som Macron bokstavligen sprang mot en grupp väljare som väntade vid ett vårdhem i Mulhouse i nordöstra Frankrike. I Mulhouse röstade fler än var tredje väljare på vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon i presidentvalets första omgång.
En grupp irriterade vårdanställda hamnade öga mot öga med presidenten och krävde bättre arbetsvillkor och löner. Presidenten gick i svaromål, lyfte fram saker som gjorts de senaste fem åren och lovade att ”gå ännu längre”.
Tar steg tillbaka
När Emmanuel Macron valdes för fem år sedan gick han en balansgång för att locka väljare från både höger och vänster. Hans devis då var ”en même temps” – Frankrike skulle ha stark tillväxt och stark välfärd ”samtidigt”. Men under mandatperioden har han glidit högerut och merparten av hans nya väljare kommer också från höger, enligt mätningar. Bland dem den skandalomsusade ex-presidenten Nicolas Sarkozy.
Protester har rasat återkommande, som när Macron först föreslog en högre pensionsålder för ett par år sedan.
Under valrörelsen har presidenten väckt liv i den tanken igen – att höja den allmänna pensionsåldern från 62 till 65 – samtidigt som vänsterradikalen Mélenchon tvärtom sade sig vilja sänka den.
Nu, mellan valomgångarna, säger han sig lyssna och kunna acceptera viss ändring.
– Jag tänker inte stå här och säga att jag ändrar hållning från en dag till en annan, men jag är öppen för en diskussion och jag är beredd att lägga till revisionsklausuler, sade Macron i Mulhouse enligt lokalradion.
Vid sidan av det lanseras nya vänsterklingande förslag, till exempel om att anställda på olika vis ska få ta större del av kakan i välmående storbolag.
"Bara ett valknep"
Nationalistledaren Marine Le Pens snabbt stigande stöd tillskrivs i hög grad att hon lagt mindre vikt vid invandringen och mer vid köpkraften och många franska hushålls allt tommare plånböcker.
Alla fransmän förstår att Emmanuel Macrons pensionssväng bara är ett valknep för att locka vänsterväljare, säger hon enligt bland andra Le Monde.
– Jag har inget förtroende för Emmanuel Macron, men än mindre tio dagar innan den andra valomgången.
Le Pen anför att hennes vallöften – under parollen ”Ge tillbaka fransmännen deras land och deras pengar” – har större möjligheter att skapa en stark välfärd.
Vid ett besök i Normandie på tisdagen lovade hon också att folket skulle få vara med och bestämma i fler frågor genom folkomröstningar. Vid den presskonferensen hade hon stängt ute flera stora medier, bland dem BBC och det ständigt svingande satirprogrammet ”Quotidien”, vilket likväl väckte frågor om vilka röster hon vill låta komma till tals.
Emmanuel Macron beskrev kort därpå Le Pens tilltag som att ”extremhögern visar sitt rätta ansikte”.
Farlig ingrediens
Vid det förra valet uppmanade Jean-Luc Mélenchon, till synes motvilligt, sina väljare att rösta på Emmanuel Macron. Den här gången stannar han vid att avråda dem från att rösta på Marine Le Pen.
Både Le Pen och Macron har politik för ”social orättvisa”, men de kan inte likställas, enligt vänsterledaren. Le Pens politik har ytterligare en ingrediens: en ”farlig och jäsande, etnisk och religiös exkludering”, meddelar han i ett budskap till sina väljare.
Två stora mätningar visar att närmare hälften av Mélenchons väljare inte vill rösta alls i den andra omgången. Bland övriga har Emmanuel Macron viss fördel över Marine Le Pen.
Sammanvägda mätningar spår för närvarande att Macron vinner valet igen, om än bara med några få procentenheters marginal.