Prenumerera

Logga in

Nyheter

Danmark vill skicka asylsökande till Rwanda

Mahama Refugee Camp är det största flyktinglägret i Rwanda.

Danmark har långtgående planer på att skicka asylsökande till Rwanda, i ett upplägg som liknar det Storbritannien meddelande nyligen. I Storbritannien har detta lett till stor oro bland asylsökande – vissa har beslutat att dra tillbaka sin ansökan för att leva som papperslös i landet hellre än att tvingas flytta till Rwanda. Båda ländernas planer kritiseras skarpt av människorättsorganisationer.

DANMARK | Danmark försöker att kringgå EU:s migrations- och asylsystem, och om de pågående samtalen länderna emellan leder till en överenskommelse kan Danmark bli första EU-land att överföra asylsökande från egen mark till Rwanda, rapporter Reuters. Ett beslut måste godkännas av det danska parlamentet.

– Vår dialog med Rwandas regering innehåller en mekanism för överföring av asylsökare, säger Danmarks immigrationsminister Mattias Tesfaye till Reuters på onsdagen.

Redan i juni förra året antog Danmark en lag för att möjliggöra förflyttning av flyktingar på dansk mark till asylcenter i ett partnerland vilket kritiserades av FN och EU-kommissionen. Och i april 2021 skrev Danmark och Rwanda under en avsiktsförklaring om ett sådant samarbete.

– Danmark kan inte neka de som kommer till Danmark rätten att söka asyl och överföra dem till ett tredje land utan de nödvändiga garantierna, sade Amnesty Internationals Europachef Nils Muižniek när det blev känt.

De danska planerna är inte är tillåtna enligt EU:s regelverk, men Danmark har ett undantag på rättsområdet vilket gör att de kan komma att genomföras ändå.

– Det är inte möjligt under nuvarande EU-regler, eller i linje med det förslag som EU-kommissionen har lagt om en ny pakt för migration och asyl, sade EU-kommissionens talesperson Adalbert Jahnz under en presskonferens i juni förra året.

Nyligen meddelade Storbritannien liknande planer om att överföra asylsökande som tagit sig över Engelska kanalen till Rwanda, ett land som länge har gått i en alltmer auktoritär riktning. Det är heller inte bara under själva asylprocessen som flyktingar ska tvingas flytta till Rwanda, de som beviljas asyl ska antingen stanna kvar i landet där asylcentret ligger eller flyttas till FN:s flyktingläger.

När den brittiske premiärministern Boris Johnson och inrikesministern Priti Patel den 14 april meddelade avtalet med Rwanda menade Amnesty Internationals chef för flyktingars och migranters rättigheter i Storbritannien, Steve Valdez-Symonds, att den brittiska regeringen uppvisade en ”fundamental frånvaro av humanitet”.

– Att landsförvisa folk till Rwanda, som har förfärliga meriter vad gäller mänskliga rättigheter, är detsamma som att Storbritannien river upp sitt åtagande att ge folk som behöver asyl fristad, säger han på organisationens hemsida.

Både den brittiska och den danska regeringen har anfört argument om att deras asylsystem ska sätta flyktingsmugglare ur spel. Dansk Flygtningehjælp (DRC) säger i ett uttalande att det ”både är oansvarigt och saknar solidaritet” att skicka asylsökare utomlands.

Planerna har väckt stor oro bland asylsökande i Storbritannien, och kan innebära att fler väljer att gå under jorden och leva som papperslösa. Geeth Kulasegaram som är juridisk rådgivare säger till Sky News att han tagit emot flera samtal från asylsökande som vill dra tillbaka sin ansökan.

– Så det här kommer att slå tillbaka och uppmuntra fler människor att gå under jorden för att de inte vill åka till Rwanda, säger han till Sky News.

Sky News har också talat med två asylsökande tamiler från Sri Lanka som efter att de hörde att de kan komma att skickas till asylcenter i Rwanda vill dra tillbaka sina ansökningar.

– Jag har inte kunnat äta normalt eller sova för jag har tänkt på vad som meddelades. Jag måste gömma mig för jag kan inte åka till Rwanda, säger han.

Hanvar är en annan man från Sri Lanka som redan lever som papperslös i Storbritannien och han ifrågasätter den brittiska regeringens beteckning av Rwanda som ett säkert land. Han förklarar att knappt känner till något om landet och har svårt att se sig leva resten av livet – om han får asyl – i Rwanda.

– Snälla skicka mig inte till Rwanda. Jag vill inte ha det livet. England är ett säkert land och jag måste stanna här, säger han till Sky News.

* * *

LÄS ÄVEN
Kritik mot förslag om asylsökande till Rwanda
Australien stänger kritiserat flyktingläger
EU-kommissionen kritisk mot danska asylplaner

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.