Australien skakas på nytt av ett chockerande avslöjande om övergrepp begångna av soldater inom ramen för militära operationer utomlands. Den här gången gäller det soldaters brutala behandling av civila östtimoreser, begångna under FN-flagg. Uppgifterna briserar året efter avslöjandet om utomrättsliga avrättningar i krigets Afghanistan.
AUSTRALIEN/ÖSTTIMOR | Det var under en fredsbevarande FN-insats i Östtimor 1999 som australiensisk militär ska ha gjort sig skyldiga till regelrätta människorättsövergrepp, enligt ABC Four Corners (samma tv-kanal som 2021 avslöjade utomrättsliga avrättningar i Afghanistan begångna av australiensiska säkerhetsstyrkor, SAS).
En våldskultur och lagvidriga övergrepp mot civila som inleddes i ett Östtimor år 1999 och på tröskeln till självständighet, menar en före detta SAS-soldat till ABC Four Corners.
Händelsen gäller hemligstämplat material om aldrig utredda övergrepp mot civila östtimoreser från staden Suai i oktober 1999, där en kyrkomassaker just hade ägt rum av proindonesiska miliser och för vilken SAS-soldater inom ramen för FN-operationen Interfet nu jagade misstänkta.
Regelrätt mörkläggning
Fjorton civila greps och fördes till huvudstaden Dili där de nu i intervjuer 23 år senare samstämda men oberoende av varandra vittnar om sömntortyr, misshandel, stresspositioner och vatten- och matbrist i ett fångläger kontrollerat av australiensiska soldater. Misstänkta som hade förts till sjukhus rycktes från sina sjuksängar till förhör med medicinska konsekvenser som följd.
– Jag tror absolut att frön av vad som hände i Afghanistan såddes i Östtimor, säger Andrena Gill, ett nyzeeländskt vittne i en internutredning 1999, men som inte ledde till några reprimander för de tjänstgörande australiensiska soldaterna.
Liksom de utomrättsliga avrättningarna i Afghanistan borstades övergreppen i Östtimor under mattan i regelrätta mörkläggningar, rapporterar ABC Four Corners.
Nerlagd mordutredning
Australiens relation till sitt grannland på andra sidan sundet om Timorsjön har varit stramt under de senaste åren till följd av avslöjanden om politisk påtryckning från regeringen i Canberra gentemot kollegorna i Dili, framför allt kring Australiens intressen av Östtimors säkrade olje- och gasfyndigheter.
Därtill har uppgifter eventuella krigsbrott, även de begångna 1999, lett till segdragna rättsprocesser som så sent i april i år lades ner efter att ett nyzeeländskt vittne inte kunde garanteras skyddad identitet.
– Jag blev bekymrad över attityden hos SAS och det verkade finnas en allmän uppfattning om att detta var ett skottkrig, som Vietnam, och inte ett fredsbevarande uppdrag. Jag skulle beskriva deras attityd som ”Cowboys”, sade en nyzeeländsk SAS-officer, kallad ”Soldat X” i ABC Four Corners dokumentär ”Timors spöken”.
Följder för andra utredningar
Som ögonvittne till bland annat skändning av lik i Östtimor i samband med eldstrider mellan SAS-soldater och proindonesiska miliser såg det länge ut som att säkerhetsstyrkornas första fällande dom för regelbrott i fält stod för dörren.
Men vittnesskyddet nådde aldrig någon lösning och det återstår att se huruvida de riktlinjer som gäller för vittnesskydd kan komma att påverka framtida utredningar och eventuella åtal mot australiensiska soldater som gjorde sig skyldiga till utomrättsliga avrättningar i Afghanistan.
Australiens försvarsmakt har låtit meddela att disciplinära åtgärder mot inblandade står och faller med en extern officiell utredning, något som kan komma att ta flera år, rapporterar ABC News.
* * *
LÄS ÄVEN:
Östtimor – en nation född på tom mage
Tystnaden bryts kring diktaturens Indonesien
30 år gammalt hatbrott reds ut i Australien