Startsida - Nyheter

Reportage

Fler kan dö av sjukdomar än bomber i kriget

Kriget slår hårt mot vård och hälsa i Ukraina.

Ukrainare med tuberkulos eller hiv kan tvingas ge upp livsviktig medicinering i skuggan av kriget. Situationen kan utlösa en ny hälsokris om det leder till att fler smittas. Nu höjer chefen för den jättelika Globala fonden ett varnande finger. – Tbc har alla kännetecken för en pandemi, säger Peter Sands.

KRIGET I UKRAINA | Febersvettningar, bröstsmärtor och ofrivillig viktnedgång är några av symtomen på tuberkulos (tbc). Före storinvasionen av Ukraina hade landet redan en betydande mängd människor som diagnostiserats med sjukdomen, speciellt med den resistenta varianten. Ukraina är också ett av länderna med flest hiv-positiva personer i hela Europa.

Arbetet med att stävja sjukdomarnas spridning bland befolkningen har lett till märkbara framsteg. Antalet hiv-positiva har minskat, likaså antalet dödsfall bland dem som smittats. Och mängden människor som drabbas av tbc har sedan 2005 kapats med två tredjedelar.

Dessa framsteg har möjliggjorts med hjälp av donationer och i samverkan med hälsodepartementet och civilsamhället. Globala fonden är en av världens mest kraftfulla redskap i bekämpningen mot smittsamma sjukdomar, och en av dem som investerat miljontals dollar för att bromsa spridningen av tbc och hiv i Ukraina.

– Jag skulle sorgligt nog bli överraskad om vi inte ser fler tbc och covid-fall, säger fondens chef, Peter Sands, till TT. Foto: Christine Olsson/TT

Förlorar framsteg

Globalfondens chef uttrycker nu en oro över hur Rysslands anfallskrig kommer att påverka kontinuiteten av stöd och behandling för ukrainska patienter.

– Risken är att vi förlorar alla dessa framsteg, säger Peter Sands.

Uppskattningsvis bodde det 260 000 hiv-positiva personer i Ukraina innan storinvasionen, av dem fick 152 000 människor behandling, enligt Unaids. En rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) visar också att 17 593 nya fall av tbc konstaterats i landet under 2020.

Ett avbrott i medicineringen kan leda till att patienten utvecklar resistens mot effektiva läkemedel. Samtidigt återgår personen successivt till att bli smittsam igen. Det innebär att återhämtningen för patienterna förlängs och blir mer komplicerad samt att smittspridningen ökar under tiden då medicineringen uteblir.
– Om man tänker på allt vi lärt oss om social distansering så är det den raka motsatsen till att folk sitter hopträngda i bombskydd och källare under längre perioder, säger Peter Sands.

Ny hälsokris

I konflikter påverkas smittspridningen inte bara av trängsel. De försämrade sanitära förhållandena till följd av massförflyttningar av människor, vatten- och matbrist samt en försvagad vård och folkhälsa gör att smittsamma sjukdomar sprids lättare. Det kan vara så att kriget i Ukraina redan har utlöst en ny hälsokris, konstaterar Peter Sands.

– Det mest omedelbara är antagligen att tbc och covid-19 kommer att öka på grund av konflikten, men en indirekt effekt kan vara att den driver andra sjukdomar i världen.

TT: Finns det tecken på en ny epidemi eller pandemi?

– Det är för tidigt att säga. Verkligheten är att om kulor flyger samlar människor inte in sjukdomsdata på samma sätt. Men jag skulle sorgligt nog bli överraskad om vi inte ser fler tbc och covid-fall, säger han.

Antal nya fall av tbc och hiv per 100 000 invånare. Foto: Johan Hallnäs/TT

Förstörd vård försvårar

Globala fonden har frigjort ytterligare motsvarande 500 miljoner svenska kronor som kommer att användas till bland annat diagnostik, läkemedel för tbc och antiretrovirala läkemedel för hiv.

– Medicinerna kommer in i landet, frågan är om medicinerna kommer till människorna, säger han.

Vissa områden är helt avskurna och att röra sig i konfliktzonerna är förenat med stor fara. Förstörda vårdinstitutioner gör arbetet ännu mer komplicerat, då hjälparbetare måste leta rätt på alla patienter vars relation med vårdcentral och läkare helt och hållet upphört.

Det finns flera olika behandlingar för både tbc och hiv. Att hitta människor som flytt till ett helt annat ställe och säkerställa att de faktiskt får rätt medicin är inte en obetydlig sak alls.

Kulor och bomber

Det är minst troligt att spridningen av hiv förvärras. Tbc är mer smittsamt och det krävs bara mindre förändringar för att smittspridningen ska tillta, bedömer Peter Sands. Däremot kommer det att ta tid innan det går att se var utvecklingen är på väg.

– Tyvärr är Ukraina ännu ett exempel på något vi sett på allt för många andra platser, vilket är att konflikter och sjukdomar interagerar på ett kraftfullt men negativt sätt, säger Peter Sands och tillägger:

– Historiskt sett slutar de flesta konflikter med att fler människor dör av sjukdomar än av kulor och bomber.

Fakta: Globala fonden

En internationell organisation som kämpar för att utrota sjukdomarna aids, tuberkulos och malaria som epidemier.
Organisationen mobiliserar och investerar mer än 4 miljarder USA-dollar per år för att stödja program som drivs av lokala experter i över 100 länder.
Regeringar, civilsamhället, tekniska myndigheter, den privata sektorn och människor som drabbats av sjukdomarna får avgöra var och hur man bäst bekämpar sjukdomarna.

Källa: The Global Fund

Fakta: Tuberkulos och hiv

Tuberkulos:

Tuberkulos sprids genom luften när en smittad person hostar, nyser eller spottar.

Barn kan lättare bli sjuka än vuxna om de smittas, men barn är nästan aldrig själva smittsamma.

Efter två veckors behandling mot tuberkulos i lungorna är smittsamheten ofta låg eller helt borta.

Bland personer med en kombination av hiv-infektion och vilande tuberkulos insjuknar betydligt fler i tuberkulos. Det beror på att hiv försämrar immunförsvaret.

Hiv:

Hiv överförs genom blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk.

Risken för att överföra viruset är störst i början av en hivinfektion, när personen inte har fått behandling än eller inte tar sina mediciner.

Vid en ”välinställd hiv-behandling” minskar mängden hiv i kroppen till en så låg nivå att de inte går att mäta.

Mängden virus i kroppen ökar däremot igen om personen missar en medicindos eller avbryter behandlingen.

Källa: Vårdguiden.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.