Nicaragua är ekonomiskt alltmer beroende av Ryssland – som slås hårt av sanktioner till följd av landets folkrättsvidriga invasion av Ukraina. Kontakter mellan president Daniel Ortegas son, Laureano Ortega, som kontrollerar landets relationer till Kina och Ryssland, och den amerikanska regeringen har lett till möten vars natur och målbilder förblir oklara, rapporterar The New York Times.
NICARAGUA | Daniel Ortega segrade efter många misslyckade försök i presidentvalet i Nicaragua 2006 och har sedan tillträdet 2007 förblivit kvar på posten samtidigt som kritiken mot hans styre tilltar.
Det senaste decenniet har Ortega kritiserats inte bara för ett alltmer despotiskt och maktfullkomligt styre – utan också för att personligen dra ekonomiska fördelar för penningtvätt i samband med organiserad brottslighet och korruption knuten till storskaliga projekt, däribland megaprojektet där ”en ny Panamakanal” dras mellan Atlanten och Stilla havet i södra Nicaragua.
Sådan far, sådan son
Sedan 2017 är president Ortegas fru Rosario Murillo även Nicaraguas vicepresident och familjemedlemmar, däribland Laureano Ortega, har tagit märkbara kliv upp längs med den politiska trappan i vad som liknar embryot till en centralamerikansk dynasti, vilket var precis vad Ortega och dennes sandiniströrelse störtade i samband med revolutionen 1979, då Somozadynastin.
Laureano Ortega har fått ansvaret för Nicaraguas ekonomiska livbojar, relationerna med Kina och Ryssland, där den senares invasionskrig i Ukraina och har lett till sanktioner – med problem inte bara för ryska medborgare och industrier, utan även för länder som Nicaragua.
En följd har blivit att den 40-årige Laureano Ortega har sträckt ut en hand till en svuren familjefiende – nämligen Vita huset i USA. The New York Times rapporterar att högt uppsatta inom amerikanska UD besökte Laureano Ortega i den nicaraguanska huvudstaden Managua, där de brustna – för att inte säga usla – relationerna mellan USA och Nicaragua låg högst upp på agendan.
Följer i Venezuelas spår
För USA:s vidkommande är Nicaragua inte den första politiska fiendenationen som besökts i kölvattnet av Rysslands folkrättsvidriga invasion i Ukraina, med sanktionernas konsekvenser på framför allt gas- och oljefronten.
Även Venezuela har besökts och där har amerikansk tillgång till landets olja diskuterats. Uppluckrade ekonomiska förbindelser med Venezuela skulle innebära ett hårt slag för den Washingtonstödda ”parallellpresidenten” Juan Guaidó, vars främsta ekonomiska tillgång, ett tidigare USA-kontrollerat oljebolag knutet till det statliga venezuelanska PDVSA, nyligen blev föremål för en ekonomisk auktion till följd av vanskötsel (något Tidningen Global granskat).
Oklart om mötet sanktionerats
I Nicaragua har ordspråket gått i samma spår gentemot USA som i Venezuela och president Nicolas Maduro – men i Nicaraguas fall är ekonomin sedan sekel tillbaka nedsänkt i amerikanska vatten och bibehållna förbindelser med USA är ett måste nu när sanktioner mot Ryssland slår hårt mot Ortegaklanen.
Huruvida samtalet mellan sonen Ortega och amerikanska UD faller i god jord hos familjepatriarken Daniel är oklart, rapporterar The New York Times:
”En högt uppsatt tjänsteman inom amerikanska UD säger att det är oklart om Laureano Ortegas uppsökande verksamhet föranleddes av farhågor för att Rysslands växande isolering skulle påverka Ortegaregimen, som alltmer ses som en pariastat av stora delar av Latinamerika, eller om det var en biprodukt av inre oliktänkande”, rapporterar tidningen.
* * *
LÄS ÄVEN:
Ukrainakrisen – ett trumfkort för Venezuela
Nicaragua på tröskeln till diktaturens återvändsgränd
Döden i byn – El Mozote