Prenumerera

Logga in

Nyheter

Satsning på mensskydd säkrar flickors skolgång

En arbetare klipper till lokalt tillverkade mensskydd i Uganda.

Mängder av flickor i Afrika söder om Sahara stannar hemma från skolan i samband med sin menstruation. Men i det krisdrabbade området runt Tchadsjön har en satsning på att erbjuda lokalt producerade mensskydd gett resultat.

TCHAD | Fjortonåriga Hadiza ler och håller en lila liten påse i sin hand. I den finns ett paket med de hygienartiklar hon behöver för att kunna gå i skolan även i samband med menstruation.

Bristen på mensskydd är ett stort problem för mängder av afrikanska skolflickor och i det krisdrabbade området runt Tchadsjön utgör det ytterligare ett hinder för de tonårsflickor som i betydligt högre grad än andra inte går i skolan.

– I samband med mens skäms många flickor så mycket att de inte vill gå till skolan, berättar Hadiza, som går i skolan Espoir.

För att öka flickornas skolnärvaro i området runt Tchadsjön och i regionen Logone i Tchad har den jesuitiska flyktingorganisationen JRS  tillsammans med flera andra organisationer lanserat en satsning för att erbjuda flickor ett hygienkit i samband med mens. Artiklarna produceras av en lokal stiftelse.

Motverka tabun

Satsningen består också av informationsinsatser – och olika initiativ för att få skolorna att bygga ordentliga skoltoaletter.

– Vi måste få bort de hinder som håller tonårsflickor borta från klassrummen. Det handlar om avgörande investeringar för deras framtid, säger Yasmine Sherif, chef för Education Cannot Wait, ECW.

ECW är FN:s globala fond för utbildningssatsningar i samband med krissituationer och har varit med och finansierat satsningen i Tchad.

Denis Codjo Hounzangbe, chef för JRS, säger att målet är att motverka de tabun som finns runt mens i landets skolor.

– Vi har gjort stora framsteg. Lärarna pratar numera om menstruation och hygien med sina elever utan att känna att det är pinsamt, säger han.

Nått 6 000 flickor

Inom projektet har det också bildats grupper där flickor får lära sig om hur kroppen fungerar, vilket i sin tur gör att de börjar prata mer öppet om mens med sina kamrater.

Utbildningssystemet i området runt Tchadsjön, där det finns hundratusentals flyktingar, är hårt belastat. Men enligt JRS har satsningen med mensskydd nått ut till över 6 000 skolflickor.

Projektet är inriktat både mot lokalbefolkningen, och flyktingar som 15-åriga Malembe, som tvingades över gränsen till Tchad från grannlandet Nigeria på grund av de attacker som utförs av extremistgruppen Boko Haram.

Malembe har de senaste åren bott i ett stort flyktingläger i regionen och säger att satsningen på mensskydd har varit till stor hjälp för henne och många av hennes vänner.

Kan nu gå i skolan

Läraren Souhadi säger att programmet är mycket viktigt även för skolpersonalen.

– Detta eftersom vi har fått lära oss hur vi ska prata med flickorna och förklara att menstruationen är en helt naturlig process, säger han.

Bana Gana, 15, säger att hon var en av många flickor som tidigare stannade hemma från skolan i samband med att hon hade mens.

– Innan jag fick kitet med hygienartiklar hade jag inte tillgång till något mensskydd alls, berättar hon

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.