Prenumerera

Logga in

Nyheter

FN fördömer ny expansion av israeliska bosättningar

Den israeliska bosättningen Pisgat Ze'ev i östra Jerusalem, i bakgrunden ses palestinska hus bakom den så kallade separationsbarriären.

Israeliska myndigheter godkände på torsdagen planer för över 4 000 hus i bosättningar på det ockuperade Västbanken, ett beslut som fördöms av FN:s särskilda samordnare för fred i Mellanöstern, Tor Wennesland. Han understryker också att alla bosättningar är olagliga enligt internationell rätt.

ISRAEL-PALESTINA | De israeliska bosättningarna på palestinsk mark är omöjliga att missa. De finns strategiskt utplacerade på ockuperad mark och känns lätt igen på husen, ofta identiska med orange takpannor, god gatubelysning och frodig grönska. Gärna högt belägna. Nu är antalet israeliska bosättare på väg att utökas ytterligare. I dagsläget bor redan omkring 700 000 israeler i illegala bosättningar i östra Jerusalem och på Västbanken enligt FN, i flera hundra bosättningar som skapar så kallade fakta på marken, det vill säga stärker Israels grepp om palestinsk mark.

Det är sammanlagt 4 427 nya enheter som på torsdagen godkändes av den israeliska Higher Planning Council of the Civil Administration (HPC). I beslutet ingår också ett retroaktivt godkännande från israeliska myndigheter av tre illegala utposter – utposter är bosättningar som är illegala även enligt israelisk lag men som ofta ändå legaliseras. Tor Wennesland, FN:s särskilda samordnare för fred i Mellanöstern, betonar i ett uttalande att alla bosättningar är illegala:

– Fortsatt bosättarexpansion befäster ockupationen, inkräktar på palestinsk mark och naturresurser, och hindrar den palestinska befolkningens fria rörlighet.

– Jag upprepar att alla bosättningar är illegala under internationell rätt och utgör ett stort hinder för fred, säger han i uttalandet.

”Slag i ansiktet”

Bassam al-Salhe, medlem av Palestine Liberation Organizations exekutiva kommitté, uppmanar det internationella samfundet att ”vidta avskräckande handlingar mot Israel för att tvinga” landet till att upphöra med bosättningarna och ”dess aggression mot vårt palestinska folk”, rapporterar Al Jazeera.

Enligt den israeliska fredsorganisationen Peace Now, som dokumenterar de israeliska bosättningarnas utbredning på palestinsk mark, skriver på sin hemsida att majoriteten av de nya bosättningshusen ligger ”djupt inne på Västbanken”. Enligt Peace Now har den israeliska regeringen på ett år godkänt sammanlagt mer än 7 000 bosättningsenheter. Förutom de nu godkända bosättarhusen godkändes också omkring 2 600 bosättarenheter i november 2021.”

Godkännandet av dessa byggnadsplaner i bosättningarna är ett slag i ansiktet, inte bara vad gäller möjligheten till fred, utan också möjligheten till någon framtida palestinsk ekonomisk utveckling”, skriver Peace Now och menar att beslutet går emot Israels egna intressen och att det enda skälet till att godkänna dessa planer är för att gå högerpartier i landet till mötes. ”De som stöder fred i regeringen får inte gå med på det här destruktiva beslutet”, skriver organisationen.

I det nya beslutet godkänns de tre tidigare utposterna, Mitzpeh Danny, Oz veGaon och Givat HaBooster, i en process som synliggör hur något som även enligt israelisk lag blir erkänt och lagligt med tiden. Mitzpeh Danny etablerades som en utpost under Benjamin Netanyahus första regering 1999, som är förlagd delvis på privatägd palestinsk mark. Förutom att Israel nu legaliserar den ska den också byggas ut med 114 bostäder. För att den, och de andra två utposterna som nu har erkänts, inte ska räknas som tre nya bosättningar betecknas som de som ”grannskap” som ingår i redan existerande bosättningar, skriver Peace Now.

* * *
LÄS ÄVEN
Boende i Sheikh Jarrah avvisar kortsiktig uppgörelse
ICC utreder brott på ockuperad palestinsk mark
Nya bosättarhus fördöms

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.