Prenumerera

Logga in

Nyheter

Protester och dödsfall i instabilt Gorno-Badachsjan

Sammandrabbning mellan polis och demonstranter i Khorugh, Tadzjikistan.

Minst en person har dött i samband med sammandrabbning mellan polis och demonstranter i Tadzjikistans autonoma östra region Gorno-Badachsjan (GBAO), enligt uppgifter i Eurasianet. Bedömare som Global talat med understryker allvaret i situationen och krisens eventuellt långsiktiga konsekvenser.

TADZJIKISTAN | Krutdurken i konflikten i de tadzjikiska Pamirbergen är Khorugh, GBAO:s politiska centralort belägen längs med Panjfloden utmed den afghanska gränsen. Här har det sociala missnöjet som i flera månader mynnat ut i massiva protester och bottnar i höjda matpriser, arbetslöshet och en historisk längtan efter större självbestämmande inte bara kostat liv – utan även tvingat centralregeringen i Dusjanbe att ta i med hårdhandskarna.

Enligt uppgifter till Global har framkomligheten längs med den enda vägen som leder till Khorugh från Dusjanbe varit kraftigt begränsad sedan en vecka tillbaka, medelst vägspärrar och krav på tillstånd att resa längs med Pamirmotorvägen. Myndigheter tar även till historiska tragedier för att dämpa människors protestvilja:

– Regeringen använder sig av det blodiga inbördeskriget på 1990-talet som påminnelse om konsekvenserna av protester, säger Edward Lemon, Centralasienexpert knuten till Texas A&M University och som själv i många år levt i Tadzjikistan, till Global.

Viktiga naturresurser

Vårens sociala missnöje och dödliga sammandrabbningar mellan demonstranter och myndigheter är också bara det senaste i raden av våldsvågor som dragit in över framför allt Khorugh.

En beväpnad rörelse för ett självständigt GBAO frikopplat från övriga Tadzjikistan har besegrats militärt och finner inget stöd hos centralregeringen i Dusjanbe eftersom inkomstbringande naturresurser som uran, guld och dricksvatten återfinns i de tadzjikiska Pamirbergen.

Särskilt vatten är en oumbärlig resurs i Pamirbergen, som tillsammans med Hindukush och Himalaya utgör ”världens tak”.

”Konflikten kan eskalera”

Invånare i GBAO är ekonomiskt mer utsatta och fler personer nedsjunkna i fattigdom än i övriga Tadzjikistan, och problem som den tadzjikiska centralregeringen ignorerat i decennier men likväl måste tackla för att dämpa det utbredda missnöjet.

Situationen i dagsläget är synnerligen allvarligt och omvärlden hålls fortsättningsvis i dunkel till följd av regelbundna internetblackouter i regi av den tadzjikiska staten.

– Regimen är synnerligen auktoritär och tolererar ingen typ av missnöje. En eskalering bortom Pamirregionen är möjlig, men i dagsläget ser jag det som osannolikt, säger Edward Lemon.

* * *

LÄS ÄVEN:
Solens barn blir rysk kanonmat i Ukraina
”Arabisk vår” har nått Centralasien
Kina ”normaliserar” mongolisk minoritet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.