Protester som bröt ut efter att en byggnad rasade i staden Abadan i Khuzestan i Iran i förra veckan har spritt sig till flera städer och ilskan riktas inte bara mot landets regering utan även mot dess högsta ledare ayatolla Ali Khamenei. Demonstranterna anser att det är långvarig vanskötsel som bär ansvaret för byggnadens ras i vilket 34 människor dog.
IRAN | Demonstrationerna som bröt ut i förra veckan har fortsatt och natten till tisdagen skanderades slagord som riktades både mot landets regering och dess högsta ledare ayatolla Ali Khamenei i flera iranska städer.
”Död åt Khamenei” kan höras på en film som sprids på sociala medier och som Reuters har tagit del av men som nyhetsbyrån inte har kunnat verifiera. I en annan film ropar folk ”död åt diktatorn”, också det riktat mot ayatollan, och slagordet ”De ljuger att det är USA, vår fiende är precis här”.
I söndags möttes demonstranter i Abadan med brutalitet av säkerhetsstyrkor uppger nyhetssajten Iran Wire som rapporterar att det avlossades skott mot demonstranter från uniformerad polis. Protesterna bröt ut i Abadan när en byggnad under uppförande, Metropol, rasade måndagen den 23 maj. Hittills har 34 personer hittats döda och 37 är skadade. Räddningstjänst söker fortfarande i rasmassorna.
Myndigheterna har lagt skulden för byggnadens ras på enskilda individer och enstaka fall av korruption och uppger att 13 personer har gripits för brott mot stadens bygglag, rapporterar Reuters. Men folk i Abadan som anser det är regeringens och de lokala myndigheternas vanstyre – och korruption – som ligger bakom raset.
Protester har pågått i den oljerika och oljeproducerande Khuzestan även innan Metropol rasade och missnöjet med landets regering är stort i provinsen. I början av maj bröt protester ut mot ökade matpriser och regeringen svarade med släcka ner internet vid flera tillfällen rapporterade den iranska männniskorättsorganisationen Center for Human Rights in Iran (CHRI):
– Iranska statsstyrkor använde skarp ammunition och dödade fredliga demonstranter i Khuzestan för ett år sedan och de verkar förbereda sig för en blodig upprepning, säger Hadi Ghaemi på organisationens hemsida.
Han syftar på hur en proteströrelse mot en rådande vattenkris i Khuzestan behandlades förra sommaren. Då sköts flera demonstranter ihjäl med skarp ammunition. Enligt Amnesty International använde iranska säkerhetsstyrkor då otillåtet våld mot mestadels fredliga protester och människorättsorganisationen betecknande det som ”ett fruktansvärt brott mot myndigheternas plikt att skydda människors liv”.
Även i samband med förra sommarens vattenkris riktades ilska mot ayatolla Ali Khamenei – slagord som ”jag är törstig” blandades med ”död åt diktatorn”. Också då riktade demonstranter kritik mot en långvarig vanskötsel och menade att den, i lika hög grad som torka och minskad nederbörd, låg bakom vattenbristen i provinsen. Dessutom menade många att provinsen som traditionellt har varit vattenrik utnyttjas genom att vatten extraheras från Khuzestan till andra områden.
Demonstrationerna som inleddes i Abadan ser ut att fortsätta att spridas till allt fler städer, och även i kulturen uppmärksammas protesterna. I sitt tacktal under Cannes filmfestival i helgen nämnde den iranska skådespelaren Zar Amir Ebrahimi staden.
– Delar av mig är sorgsen för Irans folk som kämpar med många problem dagligen. Jag är här men mitt hjärta är med Irans kvinnor och män. Mitt hjärta är med Abadan, sade hon, skriver Iran Wire.
* * *
LÄS ÄVEN
Protester i Iran mot ökade matpriser
Vattenkris utlöser ilska mot Irans ledning
Skarp eld mot protester i Khuzestan fördöms