Ytterligare personer, med politisk tyngd, har anhållits och utlämnats till USA, misstänkt för inblandning i mordet på Haitis president Jovenel Moïse. Snaran dras alltmer åt kring en liten grupp som tros ha planerat attentatet i Miami. Men just USA:s utredning och underrättelsearbetet i Haiti har hamnat i fokus – och landet kritiseras för ”dubbelspel”.
HAITI | I juli 2021 mördades Haitis dåvarande president Jovenel Moïse av gärningsmän som tvingade sig förbi säkerhetsgrindarna till presidentpalatset. Han avrättades i presidentresidensets sovrum, framför sin hustru som överlevde attentatet.
Mycket politiskt vatten har runnit under den karibiska önationens broar sedan mordnatten. Colombianska ex-militärer, numera knutna till paramilitära privatmiliser, har frihetsberövats och förhörts. Regeringschefen Ariel Henry, som tillträdde sin post i kaoset efter Moïses död, har själv visat sig ha kontakter med misstänkta gärningsmän.
Och i början av maj arresterades den före detta senatorn John Joel Joseph på Jamaica och åtalades strax därpå för ”mord eller kidnappningsplaner” av presidenten.
Inget flygplan tillhands
Den 51-årige ex-senatorn var en uttrycklig politisk rival till Jovenel Moïse, vars mandat var ytterst skakigt och som enligt honom själv löpte ut först i år då hans första år som president tyngdes av domstolsprocesser om valresultatets legitimitet.
Med i bilden finns det amerikanska justitiedepartementet som drar i trådar i sin ända eftersom omständigheter talar för att mordet på Moïse kan ha planerats i Miami, rapporterar BBC.
Åklagarens tes gör gällande att mordkonspiratörerna – förutom John Joel Joseph även en haitisk-chilensk medborgare och en colombianska ex-militär – till slut såg sig nödgade att avrätta presidenten på haitisk jord, i presidentpalatsets sovrum, eftersom inget flygplan kunde säkras för att föra ut Jovenel Moïse ur landet, enligt ett pressmeddelande från det amerikanska justitiedepartementet, rapporterar bland andra VOA News.
Skulle det visa sig att John Joel Joseph bistod konspiratörerna med såväl skriftliga intyg på arresteringar, vapen och fordon riskerar ex-senatorn inte bara livstids fängelse – det skulle också klargöra de politiska motiv som fanns med i bilden när det gällde mordet på Jovenel Moïse.
Korruptionsanmälningar mot affärsmän och politiker?
Motivet har alltsedan mordnatten den 7 juli 2021 diskuterats fram och tillbaka. Men det mest högljudda gäller rykten om att Jovenel Moïse stod beredd att öppet namnge och eventuellt påbörja rättsliga processer mot haitiska affärsmän och politiker som hängav sig åt korruption och narkotikasmuggling, något som bland annat The New York Times har rapporterat om.
Enligt The New York Times ska den haitiske presidenten ha arbetat med listan inför en överlämning av den till amerikanska myndigheter, något som tidningen menar att fyra högt uppsatta källor inom den haitiska statsapparaten går i god för.
Att sökandet efter denna lista fanns med bland de huvudsakliga målen med dådet mot Jovenel Moïse står klart efter att flera av de gripna attentatsmännen för den blodiga sommarnatten erkände det i förhör. En nationalisering av hamnar som numera är ökända som mellanled och utpost för narkotika- och vapensmuggling fanns enligt källor också med bland president Moïses planer, något som han själv i samtal med kollegor ska ha sagt var en regelrätt dödsdom.
”USA:s dubbelspel” …
Erfarna karibiska analytiker lägger emellertid en blöt handduk över tesen om en enkel svartvit historia. USA:s hantering av mordet och krav på utlämning av exempelvis ex-senator John Joel Joseph ger bara ena sidan av myntet, menar exempelvis Norris McDonald, ekonomireporter vid Jamaica Gleaner som menar att USA:s antidrogbyrå DEA spelar med falska premisser.
”Vad vi ser är tydliga bevis på en slarvig dubbelspelande amerikansk mörkläggning”, skriver McDonald.
I potten finns amerikanska intressen att hålla dubbelagenters identiteter och förehavanden hemliga, därtill om lagbrott begångna av DEA-medarbetare och som kan komma att halas fram i ljuset vid händelse av en alltför öppen brottsutredning.
… och indirekta inblandning
Många spår när det gäller mordet på Jovenel Moïse leder till Miami, USA:s södra utpost och porten till Karibien. Här har den säkerhetsfirma – CTU – hållit till som tros ha agerat organisatör av rekryteringen av det dryga tjugotalet colombianska USA-tränade ex-militärer som deltog i operationen som nu ser tre personer anhållna och utlämnade till USA.
Mest frapperande är ändå de uppgifter som Miami Heralds haitikorrespondent Jacqueline Charles och tidningens ekonomireporter Jay Weaver publicerade den 30 april under rubriken ”En burk med maskar”:
”Det hemliga arbetet som utförts av före detta amerikanska regeringsinformatörer som nu misstänks ha planerat att döda Haitis president har tvingat Miamis federala åklagare att försegla bevis om tidigare aktiviteter, i den nationella säkerhetens intresse.”
Allt fler lämnar Haiti
Därmed återstår det att se om det sista ordet om USA:s indirekta – eller direkta – inblandning i mordet på Haitis ex-president Jovenel Moïse är sagt. Klart är att utredningens trovärdighet kommer att bidra till den politiska kurs som den karibiska önationen sätter för framtiden.
En framtid som allt färre ser i ett Haiti som Freedom House menar blir allt mer laglöst och desperat färgat till följd av utbredd korruption, en söndrad statsapparat och rivaliserande politiska och ekonomiska grupper som bland annat den 7 juli 2021 förvandlade landets innersta politiska rum – presidentens sovrum – till tortyrkammare och mordplats.
”För att undkomma svåra sociala och ekonomiska förhållanden i hemmet har många haitier riskerat människohandel och farliga land- och sjöresor för att nå länder inklusive Bahamas, Brasilien, Chile, Dominikanska republiken, Mexiko och USA”, konstaterar Freedom House i sin årsrapport för 2022.
* * *
LÄS MER:
Ett tidlöst skott i Karibien
Från plantagen till dosan
Haiti – ”de amerikanska kontinenternas Somalia”