Prenumerera

Logga in

Nyheter

Unicef-chefen: Bland det allra värsta jag sett

Unicefs högsta chef Catherine Russell uttrycker stor oro för situationen i Afghanistan, som bara förvärras.

Medan nya kriser påkallar världens uppmärksamhet tynar miljoner små barn i Afghanistan bort av svält.
Unicef-chefen Catherine Russell berättar för TT om sitt besök i en fullbelagd och knäpptyst sjukhussal:
– Bebisarna är för svaga för att ens kunna gråta.

AFGHANISTAN | Fattigdomen i Afghanistan skenar och tiotals miljoner människor riskerar att stå utan något att äta. Under våren har det återkommande rapporterats om föräldrar som tvingats sälja sina barn för att kunna få något att äta.

Omkring 1,1 miljoner barn under fem års ålder bedöms vara på väg att drabbas av den dödligaste formen av undernäring, enligt FN:s barnfond Unicef. I det tillståndet slutar deras kroppars immunsystem att fungera och till slut kan de inte ta upp någon näring alls.

När amerikanskan Catherine Russell tillträdde som Unicefs högsta chef i februari reste hon allra först till Afghanistan, och besökte där sjukhus med mängder av små patienter.

– Jag har sett många saker i min karriär, men det var något av det värsta jag någonsin har sett. Dessa bebisar tynar helt och hållet bort, säger hon till TT vid ett besök i Sverige.

”Ofattbart allvarligt”

Innan USA lämnade Afghanistan förra året bestod ungefär 80 procent av landets budget av internationellt bistånd. När talibanerna tog över makten stoppade de flesta länder, inklusive Sverige, allt stöd som hade gått via den afghanska staten.

Catherine Russell har varit i Afghanistan tidigare under sin karriär som amerikansk tjänsteman, men det var före maktskiftet.

– Nu oroades jag för vad som händer med utbildningen och framför allt flickors utbildning. Och det är ett allvarligt problem, det vill jag understryka, men när jag kom dit fann jag också ett helt ofattbart allvarligt problem med livsmedelsförsörjningen, säger hon.

Fattigdomen i Afghanistan skenar och nästan varenda invånare beräknas falla under fattigdomsgränsen under detta år.

Daglön till potatis

– Det är en märklig situation när man kör nedför gatan och ser stånd med frukter och grönsaker. Men folk har inga pengar och kan inte köpa något, säger Russell.

– Jag träffade en kvinna som var 25 år gammal, men hon såg såklart ut som 50. Hon har fem barn och tog med mig till sitt hem som var, jag vill knappt säga det, ett slags lerkoja. Hon förklarade för mig att hennes man arbetade för daglön och om han hittar jobb så kan de köpa några potatisar som hon tillagar till barnen. Annars livnär de sig i princip på bröd.

I arbetet med undernärda barn delar Unicef ut paket med ett jordnötssmörliknande näringstillskott, men enligt FN-organets högsta chef behövs mer resurser för att de ska kunna dela ut tillräckligt många.

Simultanförmåga?

Catherine Russell får frågan om hon tror att världssamfundet har tillräckligt med resurser – och tillräcklig koncentrationsförmåga – för att kunna hjälpa även Afghanistan givet alla andra stora kriser, och då inte minst kriget i Ukraina.

– Det är den centrala frågan. Ukraina får en väldig uppmärksamhet och med all rätt. Det är en aggression i Europa och vem trodde att vi skulle se det igen? Och människor som bor i Ukraina drabbas avsevärt. Vi ser att 2,5 miljoner barn har flytt landet och att ytterligare flera miljoner har fått lämna sina hem. De går inte i skolan och det är stora livsmedelsproblem, så det förtjänar stor uppmärksamhet, säger hon.

– Men det drar definitivt uppmärksamhet från de andra utmaningarna i världen: Afghanistan, Jemen, livsmedelskrisen på Afrikas horn… Listan bara fortsätter. Problemen har bara blivit värre. Och nu när inflationen går upp, till stor del på grund av det som sker i Ukraina, så går matpriserna upp. Det kommer att göra dessa konflikter ännu svårare att hantera.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.