Vanuatus premiärminister Bob Loughman och parlament har utlyst klimatkris och att det kommer att krävas 1,2 miljarder dollar för att hantera effekterna av den globala uppvärmningen på den lilla ö-nationen i Stilla Havet.
– Vi befinner oss i fara nu, inte bara i framtiden, sade Bob Loughman.
VANUATU | Det var för en dryg vecka sedan som Vanuatus premiärminister Bob Loughman utlyste en klimatkris och lade fram en motion som sedan fick enhälligt stöd av landets parlament. I sitt tal i parlamentet lyfte premiärministern hur klimatförändringar har lett till höjda havsnivåer och extremväder som särskilt drabbar regionen kring Stilla havet – bland annat två katastrofala tropiska cykloner och torka som inträffat under de senaste tio åren. 2020 dödades över 20 personer i den tropiska cyklonen Harold, och 2015 orsakade en cyklon skador som uppgick till omkring 64 procent av landets bnp, rapporterar Al Jazeera.
– Jorden är redan för het och för osäker. Vi lever i fara nu, inte bara i framtiden. Katastrofala värmeböljor och skogsbränder, torka och missväxt och cykloner och kustnära översvämningar påverkar Vanuatu och runt om i världen. Korallrev dör och världen står nu inför det sjätte massutdöendet i historien, sade Bob Loughman i sitt tal rapporterar Democracy Now.
Vill se utslag från ICJ
Vanuatu har begärt att den Internationella domstolen i Haag (ICJ) ska agera för att skydda utsatta nationer från klimatförändringarna, och utlysningen av en klimatkris är från Vanuatus sida ett försök att få länder att rösta ja för detta i FN.
Sedan tidigare har länder som Storbritannien, Kanada och Fiji utlyst klimatkris. ICJ:s beslut är inte juridiskt bindande men Vanuatu hoppas att ett beslut från ICH ändå skulle bidra till användningen av internationell rätt för att hantera skador, förluster liksom effekter på mänskliga rättigheter orsakade av klimatförändringar.
– Vanuatus ansvar är att trycka på ansvarsfulla nationer att anpassa sina åtgärder med storleken på och brådskan av krisen. Användandet av ordbruket kris är ett sätt att signallera nödvändigheten av att agera utöver vanliga reformer, sade premiärministern, rapporterar Al Jazeera.
Han beskrev också vad som krävs för att dämpa effekterna av klimatförändringarna på Vanuatu och för att genomföra Parisavtalet fram till 2030 – detta skulle kosta 1,2 miljarder dollar varav den största delen, enligt Bob Loughman, måste skjutas till från biståndsorgan.
* * *
LÄS ÄVEN
Klimatkrisen driver på den globala ojämlikheten
Det finns ingen genväg ut
På randen till utrotning