Prenumerera

Logga in

Nyheter

Korruptionsrättegång mot Blatter och Platini startar

Protest mot Fifas tidigare ordförande Sepp Blatter framför byggnaden där den 65:e FIFA-kongressen äger rum i Zürich, Schweiz, 29 maj 2015.

Under onsdagen drog korruptionsrättegången mot det Internationella fotbollsförbundet, Fifas, tidigare ordförande Sepp Blatter liksom mot den tidigare ordföranden för det Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, Michel Platini igång. De anklagas bland annat för bedrägeri och urkundsförfalskning. Båda nekar till anklagelserna.

SCHWEIZ | Rättegången hålls i Bellinzona i Schweiz och kommer endast att hållas på förmiddagarna – den tidigare Fifa-ordföranden Sepp Blatter är i dag 86 år och har en sviktande hälsa. I fokus står anklagelser om korruption, bedrägeri och urkundsförfalskning, och framför allt en utbetalning om motsvarande nästan 20 miljoner kronor från Fifa till Michel Platini som enligt åklagarna ska ha skett 2011.

Denna utbetalning gjordes enligt åtalet med hjälp av en förfalskad faktura, enligt vilken Michel Platini skulle få en högre ersättning för sin roll som rådgivare under Sepp Blatters första mandatperiod som Fifa-president under åren 1998–2002. Inget kontrakt för denna högre ersättning fanns, rapporterar The Associated Press, men Michel Platini och Sepp Blatter hävdar att de hade gjort en muntlig överenskommelse 1998. Det försvaret godtogs dock inte när fallet var uppe i Fifas egen etikkommitté, och inte heller när det senare togs upp i idrottens skiljedomstol Court of Arbitration for Sport (CAS).

De pengar som utbetalades till Michel Platini 2011 fanns inte med i Fifas redovisning för 1999 enligt den dåvarande Fifa-revisorn Jeannine Erni som har kallat betalningen ”märklig” och som också menade att den verkade ha koppling till omvalet av Sepp Blatter som Fifa-president samma år.  En annan tidigare Fifa-medarbetare har i förhör med CAS sagt att han ”alltid hade tvivel om hela historien”. Om Blatter och Platini döms riskerar de fängelsestraff på upp till fem år, men det antas i så fall bli villkorliga domar. Dom väntas den 8 juli, rapporterar The Associated Press.

Den elva dagar långa rättegången kan också komma att kasta ljus på mutanklagelser i samband med omröstningar kring värdskap för VM som tilldelades Ryssland för 2018 och Qatar för årets VM. Schweiziska åklagare började undersöka Fifa i slutet av 2014 efter att förbundet hade polisanmält misstänkt pengatvätt i samband med VM-omröstningarna fyra år tidigare. I maj 2015 gjorde schweizisk polis en uppmärksammad razzia på Fifas huvudkontor, och beslagtog mänger av dokument, samtidigt som en amerikansk korruptionsutredning mot flera Fifa-medarbetare hade inletts.

Bara två dagar efter razzian, den 29 maj 2015, valdes Sepp Blatter om till en fjärde mandatperiod som Fifa-president. Han skyllde då korruptionsanklagelserna på att USA och Storbritannien som också hade ansökt om VM-värdskap var dåliga förlorare. Men bara fyra dagar efter att han blivit omvald avgick han från sin post.

– Detta mandat verkar inte stödjas av alla i fotbollsvärlden, sade Sepp Blatter då under en hastigt påkallad presskonferens, rapporterar Los Angeles Times.

Fifa försöker nu få tillbaka pengarna som betalades ut till Michel Platini 2011, genom ett tvistemål som riktas mot både Blatter och Platini:

– Så att de kan användas för det enda ändamål som det ursprungligen var menat – fotboll, säger Fifas advokat Catherine Hohl-Chirazi, i ett uttalande enligt The Associated Press.

* * *

LÄS ÄVEN :
6 500 migrantarbetare har dött inför Qatar-VM
Lika lön i landslag
Migrantarbetare utnyttjas systematiskt i Qatar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.