Åtta demonstranter sköts ihjäl i Sudan på torsdagen i samband med stora protester runt om i landet för att protestera mot militärens maktövertagande i höstas. Nu har landets motståndskommittéer uppmanat till sittprotester mot torsdagens dödliga våld.
SUDAN | Nayala, Aldamazin, Alnuhud liksom huvudstaden Khartoum, Omdurman och Barhi var några av de platser där tiotusentals sudaneser gav sig ut på gatorna på torsdagen för att protestera mot militären – gruppen Sudanese Translators for Change har publicerat bilder och filmer på demonstrationer som ägde rum runt om i landet.
”Massiva protester för frihet, fred och rättvisa skakade Sudans fyra hörn i dag för att högtidlighålla störtandet av den tidigare diktatorn som kom till makten genom en militärkupp den 30 juni 1989”, skriver Sudanese Translators for Change på sin Facebooksida och syftar på Omar al-Bashir som tvingades bort från makten 2019.
Säkerhetsstyrkor svarade på demonstrationerna med tårgas, vattenkanoner och skarpa skott, rapporterar Reuters. Åtminstone åtta demonstranter rapporteras ha skjutits ihjäl under torsdagen vilket gör att den sammanlagda dödssiffran sedan militärens militärkupp i oktober förra året har nått 111. Enligt läkarorganisationen Central Committee of Sudanese Doctors försökte säkerhetsstyrkor också storma sjukhus i huvudstaden.
Vill avsätta al-Burhan
Vissa demonstranter skanderade slagord mot kuppmakaren general Abdel Fattah al-Burhan, som ”Burhan, Burhan tillbaka till barackerna och ge tillbaka dina företag” – sedan Omar al-Bashirs tid äger militären många företag och är också djupt inblandade i ekonomin på landsbygden.
– Antingen går vi till presidentpalatset och avsätter al-Burhan eller så går vi inte hem, säger en 21-årig kvinnlig student som demonstrerade i Bahri till Reuters.
FN:s sändebud i Sudan, Volker Perthes, har uppmanat de sudanesiska myndigheterna att skydda demonstranternas mötesfrihet. På Twitter skriver han på torsdagen: ”Inget uttalande om sorg eller ilska, inget fördömande ger femtonåriga Muhammad från Omdurman, som dödades av skott igår när han demonstrerade i Khartoum, livet tillbaka. Jag ger mina uppriktiga kondoleanser till hans familj. Våldet måste få ett slut.”
Sudanesiska myndigheter har ännu inte kommenterat torsdagens händelser.
Uppmanar till sittprotester
Redan på torsdagskvällen uppmanade olika motståndskommittéer som har varit drivande i protester de senaste åren till sittdemonstrationer för att visa sitt missnöje med säkerhetsstyrkornas dödliga våld.
Den samordnande motståndskommittén i centrala Khartoum uppmanade på fredagen boende i området att bistå sittdemonstrationen där med ”vatten, mat och andra varor som behövs för att göra det möjligt för demonstranterna att upprätthålla kampen för demokrati, fred och rättvisa”, rapporterar Sudanese Translators for Change – som arbetar med att översätta texter och rapporter till engelska och för att sprida dessa – på sin Facebooksida.
Det var den 25 oktober 2021 som general Abdel Fattah al-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalo ledde landet till ännu en militärkupp och förde Sudan längre bort från den demokratiska väg som landet hade slagit in på efter att den tidigare diktatorn Omar al-Bashir störtades i april 2019.
I augusti 2019 enades militären och landets civilsamhälle om ett övergångsråd som skulle leda landet gemensamt. 2021 närmade sig dagen då den civila ledningen skulle ta över ledningen av det gemensamma rådet och militären förekom detta – med förevändningen att landet hade polariserats och att man ville undvika ett inbördeskrig.
Massaker i juni 2019
I samband med kuppen greps den civile premiärministern Abdalla Hamdok som fördes bort under några dagar. Senare gick han under en period med på att åter inta rollen som premiärminister i en teknokratisk regering innan han kort därefter valde att avgå.
Protester har hållits regelbundet sedan militärkuppen i höstas och torsdagens demonstration skedde bland annat för att minnas den 3 juni 2019 då över hundra demonstranter som deltog i en sittdemonstration dödades i en massaker.
Bland de väpnade män som anföll demonstranterna fanns Rapid Support Forces, som styrs av al-Burhans mycket mäktige högra hand, Mohamed Hamdan Dagalo, mer känd som Hemedti.
* * *
LÄS ÄVEN
Civil olydnad och generalstrejk i protest mot kuppen i Sudan
Militärt stryptag om Sudan – återigen
Sudan stängs ute från Afrikanska unionen