Prenumerera

Logga in

Nyheter

Tidigare rebell svor presidenteden

 Anhängare till Colombias president Gustavo Petro med en målning av honom tillsammans med vicepresident Francia Marquez, Bogota, Colombia, söndagen den 7 augusti 2022.

Den tidigare vänsterrebellen Gustavo Petro har svurits in som ny president i Colombia. Han lovar miljösatsningar och att minska klyftorna i landet.

COLOMBIA | Under söndagens ceremoni sade Gustavo Petro att landet fått en andra chans att tackla våld och fattigdom och lovade reformer för att minska ojämlikheter i landet, samt sade sig öppen att inleda fredssamtal med väpnade grupper i landet.

Petro, landets förste president från vänsterflanken – och tidigare medlem i gerillagruppen M-19 – efterträder den föga populära konservative Iván Duque.

Kritiserar USA

Petro kritiserar bland andra USA för en knarkpolitik som fokuserat på förbud, vilket enligt honom drivit på konflikter i Colombia och andra håll i Latinamerika.

– Det är dags för en ny internationell konvention som accepterar att kriget mot knarket har misslyckats, säger han.

– Självklart är fred möjlig. Men det är beroende av att nuvarande narkotikapolitik ersätts med kraftfulla åtgärder som förhindrar konsumtion i utvecklade samhällen.

Den 62-årige presidenten har trots kritiken mot USA sagt sig vilja samarbeta med landet, bland annat i frågor för att minska klimatförändringarna, men också för att förbättra kommunikationer i Colombias glesbygd, där många bönder ser kokabusken som den enda rimliga grödan att odla.

"Ambitiös agenda"

Förutom de ekonomiska löftena vill den nyblivna presidenten satsa på miljön. Han har lovat ett stopp för nya tillstånd för oljeprospektering och hydraulisk spräckning (fracking), trots att oljan står för hälften av landets export.

Inkomsterna för den sociala politiken ska i stället finansieras med höjda skatter för de rika och minskade möjligheter för skattereduktion för företag.

– Han har en väldigt ambitiös agenda. Men han kommer att tvingas att prioritera. Risken Petro står inför är att han försöker att få igenom för många reformer samtidigt och inte får igenom någonting, säger Yan Basset, statsvetare vid Rosariouniversitetet i Bogotá.

Analytikern Jorge Restrepo vid forskningscentret Cerac ser dock utgångsläget för Petro som positivt.

– Han inleder från en avundsvärd position, med en stor majoritet i kongressen och med ett stöd från gatan som ingen regering haft de senaste åren, säger han.

Vid sin sida som vicepresident har Petro 40-åriga Francia Márquez, landets första svarta kvinna på posten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.