Sydkoreas första månsond gör sig redo för avfärd till jordens närmaste granne på himlavalvet. Sonden, som kallas ”Danuri” och står för ”att njuta av månen”, beräknas nå sin destination någon gång i december senare i år och kommer därefter lägga sig i omloppsbana för ett år framöver.
SYDKOREA | Projektet har tagit sex år att färdigställa och till en kostnad av närmare två miljarder kronor. För Sydkoreas räkning är förhoppningen och målet att månsonden ska bana väg för framtida och än mer ambitiösa månprojekt, däribland att fysiskt ta mark på månen lagom till år 2030.
– Alla är så glada och uppspelta, säger Keyong-ja Kim, planetär geoforskare vid Korea Institute of Geoscience and Mineral Resources i Daejeon, till Nature.
Sydkorea bistås av USA:s rymdprogram Nasa när det gäller uppskjutningen som sker vid Cape Canaveral i Florida, planerat till den 2 augusti.
– Det är så häftigt att fler och fler länder skickar upp sina egna omloppsbanesonder och bidrar till global förståelse om vad som pågår på månen, säger Rachel Klima, planetär geolog vid Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory och del av ”Danuris” forskarteam, till Nature.
* * *
LÄS ÄVEN:
Is vid månpolar kan vara resultatet av vulkanutbrott
Den odödliga bakterien i rymdskrotssänkan
2022 – ”Rymdens år”