Tidigare militärregeringar i Sydkorea anklagas för grymheter i ett statsfinansierat interneringsläger, där tusentals människor förslavats och utsatts för övergrepp.
THAILAND | Under 1960-talet till 1980-talet beordrade militärdiktatorer i Sydkorea razzior för att ”försköna” gatorna. Tusentals människor, många hemlösa, funktionshindrade och barn, plockades upp och fördes till interneringsläger där de placerades och tvingades till arbete.
Rapporten från landets sannings- och försoningskommission kommer 35 år efter att en åklagare först avslöjade vad som försiggått på interneringslägret Brothers i hamnstaden Busan i landets södra delar.
Hittills har ingen ställts inför rätta för de hundratals dödsfallen, våldtäkterna och misshandelsfallen.
Våld och övergrepp
Våldet och övergreppen var ännu värre än vad som tidigare varit känt, enligt sannings- och försoningskommissionen, vars utredning tyder på 657 dödsfall mellan 1975 och 1986.
I intervjuer har många överlevare uppgett att de fördes bort som barn och placerades i lägret, och att deras föräldrar aldrig visste var de tog vägen. I rapporten redogörs bland annat för extrema fall av tvångsarbete, våldtäkter, våld och dödsfall.
Kommissionen har kunnat bekräfta att den lokala polisen i Busan tagit människor på gatan och skickat dem till anläggningen för hemlösa, oavsett om det var lätt att identifiera en adress eller anhöriga.
Verksamheten ska även ha förskingrat löner för tusentals personer som tvingats till slaveri, bland annat på byggen och fabriker.
Adoptioner
Kommissionen planerar att fortsätta att ge ut rapporter om interneringslägret Brothers medan utredningarna fortsätter. Arbetet började i maj i fjol efter att många överlevare kämpat länge för upprättelse. Många av dem brottas fortfarande med dålig ekonomi och hälsa.
2019 hittade AP direkta bevis för att 19 barn hade adopterats från lägret mellan 1979 och 1986, och indirekta bevis tyder på ytterligare minst 51 adoptioner.
Kim Yong Won, den tidigare åklagare som först avslöjade Brothers, har uppgett för nyhetsbyrån AP att högt uppsatta tjänstemän satte stopp för hans utredning på uppmaning från den högt uppsatte militären Chun Doo-Hwan.
Kommissionens ordförande, Jung Geun-Sik, uppmanar landets nuvarande regering att utfärda en formell ursäkt till överlevare och utreda hur deras lidande kan lindras.